понеделник, 9 април 2007 г.

Съвети за Божията диета

Съвети за Божията диета

1. [Съвети за Божията диета]

Библията намира време да заговори относно начините, които биха могли да подобрят нашето качество на хранене. Това е така, защото Бог се грижи за цялото ни тяло – както за духовния ни живот, така и за физическия.

2. [3 Йоаново 2 - Снимка на дядо с внучка]

Това е един от най-красивите текстове за здраве в Библията.

Днес добре знаем, че добрата диета е много важна, за да има човек качествено здраве. Библията ни дава различни съвети по отношение на това.

3. [Снимка на блюдо с плодове]

Когато човек бе създаден Бог определи каква да бъде неговата диета.

4. [Битие 1:29 - Снимка на блюдо с плодове ]

Бит. 1:29 И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна.

Това означава зърнените култури в полето, дървета, които дават плодове и ядки. Това бе оригиналната диета дадена на Адам от Създателя.

Защо хората започнаха да ядат месо? Какви бяха обстоятелствата?

5. [Обрисувайте как Ной проповядвше от ковчега]

Библията документира, че промяната официално дойде по времето на Ной. Той проповядваше и предупреждаваше жителите на земята цели 120 години. Накрая наводнението дойде и унищожи лицето на земята. В такъв случай нямаше дървета, никакви лозя, и никакви градини.

Това е историческия момент когато Бог даде на човечеството разрешение да яде месо измежду животните спасени на ноевия ковчег на планината Арарат.

6. [Битие 9:3 Приготвяне на дюнери]

Бит. 9:3 Всичко живо, що се движи ще ви бъде за храна; давам ви всичко също, както дадох зелената трева.

Означава ли този текст, че можем да ядем всякакъв вид месо?

Бог направи разлика между чисто и нечисто животно. Когато се правеше жертвоприношение винаги се използваха само чисти животни. Когато животните бяха извикани по двойки да влязат в ковчега, Бог отново показа Своето предпочитание, защото от чистите животни влизаха по седем двойки, а от нечистите по една двойка.

7. [Битие 7:2 - Картина на Ной, който проповядва]

Бит. 7:2 Вземи си по седем от всички чисти животни, мъжки и женските им; а от нечистите животни по две, мъжки и женските им;

Бог избра да съхрани в ковчега много повече от "чистия" вид тъй като Той знае, че освен да ги използват за жертвоприношения, хората биха също така и яли от тях. Те не ядяха всякакво месо, тъй като Бог им каза, че плътта на нечистите не е годна за ядене.

В интересно изучаване, ръководено от изследователят Джон Хопкинс от Университет в Америка, се съобщава за токсичните ефекти на животинското месо и как то влияе върху растежа на отделни култури. Месото е класифицирано като токсично, ако то забави темпа на растеж на културата под 75 %.

8. [Диаграма за токсичността]

Месото на животните, разрешени от Бога е нетоксично, но всичко забранено е в токсичния диапазон. Всяко месо, което е било над 75 % и не е влияело на забавянето на растежа на културата е било от чистите, разрешени от Бога.

С разрешението да се ядат чисти меса Бог даде и някои ръководни принципи.

9. [Битие 9:4 –да не се яде кръв]

Битие 9 : 4 Месо обаче с живота му, тоест, с кръвта му, да не ядете.

Днес ние знаем, че кръвта е линията на живота на цялото тяло. Когато животното бъде убито неговата кръв трябва да е източена. Това е за наше здраве. Както в предшествуващото изследване на токсичността на различната плът, когато кръвта на което и да било животно чисто или нечисто, е била тествана, всички са проявили токсичност повече от допустимата.

За да ни защити Бог даде и изрични нареждания да се избягва животинската мас.

В многобройни места в Свещеното писание се обяснява, че преди месото да е приготвяно за храна, всичката излишна мазнина би трябвало да бъде отстранена.

10. [Левит 7:23]

Лев. 7:23 Говори на израилтяните, като речеш: Да не ядете никаква тлъстина, нито от говедо нито от овца, нито от коза.

Днес науката на храненето има несъмнени доказателства, че повечето животински мазнини в диетата, водят да заболявания на сърцето, рак, диабет, пълнота....списъка продължава. Всъщност това ни подсказва, че е нужно да ядем повече растителни храни, за да бъдем защитени от рак и заболявания на сърцето.

11. [Изявление - снимка на плодове]

В неотдавнашен доклад сред прегледаните 4 500 болни от рак се търсеше връзката между болестта и храната, която са употребявали. Препоръката за по- нисък раков риск бе:

“Избирайте преимуществено растителни диети - богато разнообразие от зеленчуци и плодове и минимално обработени зърнени храни.”

12. [Поддържайте изявлението]

"Диетите с високо съдържание на плодове, зеленчуци и цели зърна имат потенциала да предотвратяват раковия процес".

Това ни дава основание да създадем хранителни диаграми. В следващия диапозитив ще покажем Пирамидата на храненето, използвана като водач в определянето на диетата ни.

13. [Хранителна пирамида - зърна, плодове, зеленчуци]

Основата на пирамидата показва храните, които най-често трябва да употребяваме. Насърчавани сме да ядем повече растителна храна - зърна, плодове и зеленчуци.

14. [Най-горната част от пирамидата – месо, сирене, мазнини, сладки]

Според най-горната, тясна част сме съветвани по-малко да консумираме храна с високо съдържание на холестерол, който е извор на много болести.

15. [Болести в Египет с картина на Фараон]

Спомнете си как Бог даде на Ной и на неговото семейство наставления за различието между чисти и нечисти животни?

Столетия по-късно когато Бог, върна народа Си от Египетски плен повторно въведе различието между чисти и нечисти животни. При робството в Египет те бяха хранени с различни животни и приеха Египетската диета. Наложи се повторно Бог да направи различие.

Днес от египтолозите, изучаващи мумиите от древния Египет, знаем за техните болести и откриваме, че тези болести са характерни и за днешните хора.

16. [Болести в Египет с картина на Фараон]

Рак от различни типове

17. Сърдечно-съдови болести

18. Цироза на черния дроб

19. Дегенеративни болести

20. Малария

21. Туберкулоза

Нека да прегледаме от Библията, кой животните бяха разглеждани като чисти и кои като нечисти.

22. [Лев. 11:2 - Картина на овца]

Левит 11 : 2 Говорете на израилтяните, казвайки: Ето животните, които можете да ядете измежду всичките животни, които са по земята.

23. [Лев. 11:3 - Картина на крава]

Левит 11 : 3 Измежду животните всяко що има раздвоени копита и е с разцепени копита, и преживя, него да ядете.

Това включва например кравата и овцата.

Подчертава се изискването животното да е с раздвоени копита и да преживя.

24. [Картина на заек]

Левит 11 : 6 “...дивия заек, защото преживя, но няма раздвоени копита; той е нечист за вас;

25. [Свине]

Левит 11:7 “... и свинята, защото има раздвоени копита, и е с разцепени копита, но не преживя; тя е нечиста за вас;

26. [Чиста Риба - перки и люспи]

Лев.11:9 Измежду всичките, които са във водите, да ядете следните: всички във водите, които имат перки и люспи, в моретата и в реките, тях да ядете.

27. [Снимка на перки ]

28. [Нечиста риба]

Левит 11 : 10 А измежду всичко, което се движи във водите, и измежду всяко одушевено животно, което е във водите, всички в моретата и в реките, които нямат перки и люспи, те са отвратителни за вас.

Няколко картини на нечисти животни от морето.

29. [Снимки на нечисти морски животни]

Риба без люспи или перки.

30. [Снимка на омар]

Омар, рак.

31. [Снимка на стриди]

Стриди, миди.

32. [Нечисти птици]

Стиховете от 13 до 19 описват птици, които са нечисти.

Левит 11 : 13 – 19 Измежду птиците да се отвращавате от следните; да се не ядат, понеже са отвратителни: орелът, грифата, морският орел, пилякът, соколът по видовете му, всяка врана по видовете й, камилоптицата, бухалът, кукувицата, ястребът по видовете му, малкият бухал, рибарят, ибисът, лебедът, пеликанът, лешоядът, щъркът, цаплята по видовете й, папунякът и прилепът.

33. [Насекоми]

Левит 11 : 20 Всички крилати пълзящи, които ходят на четири нозе, да бъдат отвратителни за вас.

34. [Диапозитив с огън]

Този проблем относно чисти и нечисти меса е сериозен. Отнася се не само за нашето физическо здраве, но нашето духовно здраве също. Здравето стимулира нашия живот и повишава умствените ни способности. Бидейки в съгласие с Божиите закони ние имаме вътрешен мир и така още повече подобряваме здравето си.

Пророк Исая казва, че Бог ще съди людете, които не уважават законите на своя Създател. Нашето сътрудничество може да означава нашата вечност. Чуйте какво казва той:

35. [Исая 66:16 – диапозитив с огън]

Ис. 66:16 Защото с огън и с ножа Си

Ще се съди Господ с всяка твар;

И убитите от Господа ще бъдат много.

36. [Исая 66:17 – диапозитив с огън]

Ис. 66:17 Ония, които се освещават и очистват за да отиват в градините

След една ашера в средата,

Като ядат свинско месо и гнусотии и мишки,

Те всички ще загинат, казва Господ.

Нашият небесен Баща иска само най-добро за нас и се интересува от сърце за това. Той иска да бъдем богати - пълни с живот.

Чрез Божиите думи ние даваме на живота си не ограничение, а дълголетие и по-добро качество.

37. [Ракови показатели]

Когато сравним заболяваемоста на населението от ракови болести и заболяваемоста при Адвентистите от седмия ден, които се въздържат от месо, а голяма част от тях са и вегетарианци, ще видим, че те боледуват от рак 50 % по-малко. Същото е валидно и за сърдечно – съдовите болести.

38. [Бъдете “жертва жива” Римляни 12:1]

Римляни 12 : 1 И тъй, моля ви, братя, поради Божиите милости, да представите телата си в жертва жива, света, благоугодна на Бога, като ваше духовно служение.

Нека се помолим в духа на ап. Павел - “Господи, Твоят съвет за моята диета е правилен. Ти искаш да имам най-доброто здраве, най-ясния ум. Моля те да ми помогнеш да следвам всички Твои добри съвети.”

Няма коментари: