четвъртък, 24 май 2007 г.

Предложения за диета

Предложения за диета

Превод от http://www.waisays.com/suggestions.htm

Фармацевтичните компании искат да купувате лекарствата им, за да се борите със симптомите на болестите, но много по-умно вместо това е да предотвратите болестта. За да предотвратите болестта, трябва да предотвратите приема на химикалите, които я предизвикват. Понякога дори може да се излекувате от болест или разстройство чрез отстраняване на причината. При болести като рак или СХДВ (синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието) това е много сложно. Рак може да се причини от много химикали, включая оксистерол, трансмастни киселини и хетероциклични амини, така че е много по-трудно да предотвратиш рака отколкото например да елиминираш акне.

Но все пак, за да избегнете рака или дори да излекувате СХДВ, просто трябва да избегнете приема на химикалите, които го причиняват – вредните химикали в преработената храна – чрез консумация само на сурови, лесно смилаеми храни.Проблемът обаче е, че ние всички сме физически пристрастени към определени химикали в преработените храни. Така че не е трудно да знаете какво не бива да ядете, но отнема много повече време да преодолеете пристрастеността си.

Факт е, че “рецепторите ви за вредности” ще се събуждат всеки път когато минавате край пекарна, италиански или китайски ресторант, или като влезете в супермаркет, където умишлено се разпространяват миризми на хлебни и месни изделия (съдържащи бета-карболини като цигарения дим) с цел да се продаде повече стока. Винаги купувате повече отколкото сте възнамерявали - миризмата е, която ви кара да “осъзнаете”, че сте “гладни”. За да се преборите с това, трябва да сте наясно кои миризми събуждат апетита ви.

Например: Ако имате желание за солена или животинска храна, трябва да вземете това, което съдържа най-малко протеин и да си приготвите нещо с малко пържен бекон примерно.

И ако пристрастеността ви към пшеницата е твърде силна, може да си приготвите ястие, което може да се яде с една филийка хляб или да си хапнете някакви невероятно вкусни бисквити. Стига да не ядете други лоши храни и да приемете много плодове през остатъка от деня.

За да сте в състояние да се борите успешно с желанията си за преработени храни, трябва да ядете достатъчно захари, чисти мазнини и чист холестерол. Не, от това няма да напълнеете, напротив.

Също така изключително важно е да минимизирате приема на химикали, водещи до физическо пристрастяване: опиоидни пептиди и бета-карболини. За да постигнете това, трябва да намалите консумацията специално на пшенични и млечни храни, както и на преработени протеинови храни.

Знаете, че пшеничните (хляб, паста (макаронени изделия), пица, бисквити и пр.) и млечните продукти (сирене, мляко, кисело мляко, млечни десерти и пр.) съдържат пшеничен и млечен протеин, но в днешно време трябва да проверявате етикетите на всички хранителни продукти преди покупката, защото пшеничен и млечен протеин се добавя в толкова много продукти (за да се повишат продажбите).

Също проверете етикетите за “вкусови подобрители” и хидрогенирани/дехидрирани протеини (като яйчен протеин), които съдържат бета-карболинови концентрати.

И накрая, но не на последно място:

Когато искате да ядете преработена храна/хранителни продукти, винаги избирайте храните, съдържащи най-малко протеин, защото те най-малко ще увеличат апетита ви за лоши храни.

За протеиновото съдържание на храните вижте http://www.waisays.com/protein.htm

Ако ядете много плодове всеки ден (и някои сурови животински храни редовно), ще усвоявате всички хранителни вещества, от които се нуждаете. Така че може да не обръщате внимание на хранителната стойност на продуктите, а да избирате тези храни за хрупане (munch foods), които имат най-добър вкус, но съдържат най-малко протеин.

Предложения
(глобално достъпни, локално приложими)

Всеки път, когато храната е подложена отново на топлинна обработка, още повече вредни субстанции се образуват. Така че каквото и да готвите, винаги използвайте свежи продукти. И вместо да подправяте храната си със съмнителни миксове от подправки, пълни с подобрители на аромата и вкуса (които са предимно бета-карболини, глутамат и пр.), използвайте пресни или сушени подправки, като лук, босилек и риган.

1. Започнете деня си с плодов сок (или кафе, или чай, ако харесвате).

Като смилате плодовете в блендера, непременно добавете банани, които ще ви дадат по дълготрайна енергия. Някои рецепти за плодови смеси са споменати в книгата ми. Една чудесна комбинация е 1 част ягоди с 2 части банани и половин чаша маслинено олио (ако направите повече от 1л. сок общо) и малко захар. Никога не започвайте деня си с каквато и да е преработена храна. Веднъж като събудите тези рецептори за бета-карболини и опиоидни пептиди, ще се окаже, че цял ден ядете преработена храна. Този ден няма да има връщане назад.

Започнете и свършете деня си с плодове. Не яжте преработена храна след 19:30, давайки възможност на тялото си да се детоксикира и да спи по-добре.

Когато консумирате преработена храна, не забравяйте да пиете достатъчно вода.

2. Закуска

Голяма купа смесени плодове или плодови сокове от блендер.

За най-добрите плодови комбинации по отношение на хранителна стойност вижте http://www.3.waisays.com/fruits.htm

За „ефект на млечен шейк” в плодовите миксове добавете допълнително банани и малко захар и оставете блендера да работи по-дълго (докато сместта добие вид на крем с пяна).

Бъдете сигурни, че след 2-3 часа определено пак ще сте гладни.

3. Какво да вземете с вас на работа

ядки (сурови бразилски орехи, лешници или орехи, изчистени от черупките собственоръчно) и стафиди, сушени плодове – като фурми, смокини, сини сливи и кайсии или различни пресни плодове, нарязани на парченца в преносими кутии или дори салати с подправки или сос.

Ядките са от съществено значение за по-дълготрайна енергия. Мазнините стабилизират нивото на кръвната захар и осигуряват дълготрайна енергия. Без ядките вашата енергия се повишава и понижава твърде бързо.

4. Можете да задоволите първите желания на апетита си по обяд.

След като цяла сутрин сте яли плодове, вероятно по обяд силно ще ви се яде някаква храна за хрупане (munch-food). Проверете списъка с такива рецепти в глава 54 от онлайн книгата ни - http://www.freeacnebook.com/index.html. Разбира се много по-добре е да хапнете малко сурово суши (или сашими, разбира се) за обяд. За повече информация относно консумацията на сашими/суши вижте http://www.13.waisays.com/fish.htm. Или може да разбиете едно авокадо заедно със суров яйчен жълтък например. Може също да изпиете блендирана смес от домати, пресен суров жълтък и малко табаско.

Но повечето от вас просто се нуждаят от някаква готвена храна по това време, което също се дължи и на факта, че виждате всички хубави неща, които ядат хората около вас. Изберете тези, които съдържат най-малко протеин, оксистероли и трансмастни киселини.

5. Още плодове след обяда

Понеже сте хапнали вече готвена храна, трябва много да внимавате да не ядете повече такава. Това е много лесно след като вече сте събудили рецепторите за лоши храни. Така че внимавайте! За да елиминирате тези желания, трябва да хапнете още плодове или пресни плодови сокове (колкото искате) и не трябва да ядете повече нищо готвено до вечеря.

6. Вечеря

На вечеря може да приемете втората си порция готвена храна, която и трябва да е последната такава за деня. След вечеря може да ядете отново само плодове. Ако сами си готвите вечерята, използвайте само нискобелтъчни пресни продукти, защото те съдържат най-малко химикали, водещи до физическо пристрастяване. В глава 55 от нашата книга може да намерите рецепти за вечеря.

7. След вечеря

След вечеря не трябва да ядете повече преработена храна, само плодове, сурови ядки и пр. Това ще даде на тялото ви време да се изчисти от възможно повече абсорбирани лоши субстанции.

Не яжте нищо 3 часа след като сте консумирали сурова животинска храна. Така че ако искате да хапнете суши за обяд (или сурови яйчни жълтъци върху готвен ориз или картофи), първо трябва да изядете достатъчно плодове (или плодови сокове), за да сте сигурни, че тялото ви разполага с достатъчна енергия поне за 3 часа.

Осигурете достатъчно енергия за тялото си по времето, когато си лягате. Ако не можете да спите, хапнете малко стафиди с масло например.