петък, 3 октомври 2008 г.

Вегетарианството и децата

Вегетарианството и децата

Представяме ви почти пълен превод на един кратък текст, озаглавен “Вегетарианството и децата”. Текстът, публикуван под формата на брошура от Чешкото общество за хранене и вегетарианство, е съставен от доктор Збинек Луначек и колектив.

Увод

В днешно време се увеличава броят на младите хора, които изключват месото от храната си и стават вегетарианци, не само по здравни, но също и по икономически, екологични, етични или философски причини. Тяхното решение обаче е съпроводено често с несигурност, предизвикана от информация, непризнаваща правилността на вегетарианското хранене. Също така и техните родители се страхуват дали безмесното хранене е достатъчно и безвредно. Едновременно с това много родители-вегетарианци дават вегетарианска храна на децата си и затова биват подлагани на натиск от обкръжението си, дори от детските лекари.

Източник за негативните възгледи за вегетарианството за съжаление е, от една страна, неинформираността на лаиците, а понякога и на специалистите за съвременните научни представи в областта на храненето, а от друга, че чешките лекари, занимаващи се с храненето, се срещат най-често с вегетарианци, които са си увредили здравето от незнание относно правилното вегетарианско хранене (което се среща и при традиционно хранещите се и дори при тях то е още по-често срещано явление). Чешкото общество за хранене и вегетарианство заключава от приведените факти, че е необходимо повишаване на информираността, за да се избягнат уврежданията на здравето от неподходящо хранене и обратно – да се използват позитивите, които вегетарианството предлага за телесно и духовно здраве.

В този бърз поглед даваме малко информация за резултатите от последните изследвания на световната наука в областта на здравеопазването чрез вегетарианско хранене.

Няколко бележки относно детското вегетарианство

1. Вегетарианството и растежа на децата.

Доказано е, че децата, хранещи се с вегетарианска храна, се развиват нормално. Техният растеж протича нормално и се достига до нормален ръст. Трябва да се знае, че в днешно време, когато магазините предлагат огромно количество храни, не съществува проблемът за недохранване, а точно обратно – за прехранване. Прехранването при вегетарианския начин на хранене е много по-рядко срещано в сравнение с обикновения начин на хранене с месо. Ясен отговор на въпроса за достатъчността на вегетарианското хранене може да се намери от Американската диетична асоциация (1997-2001), която казва: “Добре балансираната лактоововегетарианска и веганска храна задоволява хранителните нужди на децата и подрастващите и води до нормално израстване”.

2. Вегетарианството и необходимостта от животински храни.

На детето е необходимо по време на кърменето майчиното мляко. За кърмачето то, разбира се, е безспорно най-добрата храна. Кърменето продължава за детето половин до една година, така че след свършване на кърменето не съществува никаква належаща нужда от консумация на мляко. Ако детето по различни причини не е кърмено, трябва да получава кърмаческа храна. Тази проблематика надхвърля размерите на този текст. Растителната храна предлага и достатъчно растителни белтъци и основни аминокиселини, които са незаменимата съставна част на храната. Преди години беше научно доказано, че при правилен състав на вегетарианската храна цялостният прием на белтъчини е оптимален. В Чехия все още битува митът, че е необходимо детето да консумира голямо количество белтъчини. Много страни не признават отдавна това твърдение. Само за сравнение: препоръчителната дневна доза белтъчини за деца от 4 до 6 години в Чехия (съгласно официална препоръка от 2002 г.) е 66 гр. Противоположно на това, в Германия, Австрия и Швейцария за децата на същата възраст дозата е 18 гр белтъчини, в Обединеното кралство е 20 гр, в САЩ – 24 гр на ден. Както се вижда, в споменатите страни препоръчаното количество на белтъчините е 1/3 от това в Чехия. Те знаят, че приемането на голямо количество белтъчини е по-скоро вредно за децата (тези белтъци са в по-голямата си част от животински произход), отколкото полезно. За вредно се смята количество над 2 гр/кг телесно тегло на ден, т. е. за тази възрастова категория вредно е количество над 36 гр на ден.

3. Децата вегетарианци и физическите им възможности.

Растителната храна съдържа голямо количество захариди, които са подходящ източник на енергия за организма. В храните от животински произход има по-голямо съдържание на белтъчини и мазнини, но тяхното изгаряне при физическо натоварване не е така изгодно. Има много атлети, тенисисти, триатлонисти, хокеисти и футболисти, които са изпитали изгодата от вегетарианското хранене при спорта, като я използват при това, за да достигнат по-добри спортни резултати пред другите. И в Чехия редица спортисти – младежи, които от дълго време са вегетарианци, достигат отлични спортни резултати. Например Ян Кинта е успешен младежки представител – през 2001 г. е заел три първи места на световното първенство по мотоциклетизъм. Той и родителите му от много години са вегетарианци.

4. С какво да заместим месото в менюто си?

В преходния период към вегетарианството се препоръчва консумацията на соеви и зърнени концентрати, които създават отлична визуална и вкусова представа за месо. Полуфабрикати като соеви гранули или кубчета и соеви шницели са много хранителни и могат да заменят месото, без неговите негативни последствия за организма. Добре дозираната вегетарианска храна, състояща се от зърнени храни (жито, ръж, ориз, овес, царевица и др.), зеленчуци, плодове и бобови растения предлага достатъчно енергия, като не е необходим някакъв специален заместител на месото. При лактовегетарианството месото частично се заменя с млечни продукти.

5. Вегетарианството и приема на желязо.

Точното количество желязо за детето е много важно – то, както и количеството на всички останали хранителни съставки, трябва да са оптимални. При по-ниско или по-високо приемано количество могат да възникнат здравословни проблеми. При недостиг на желязо се получава анемия, а при приемането му в по-големи количества се увеличава рискът от атеросклероза на кръвоносните съдове. Анемията от недостиг на желязо често е здравословен проблем. Среща се често както при вегетарианци, така и при невегетарианци. Децата-вегетарианци не страдат от анемия по-често в сравнение с децата невегетарианци. Ако възникне проблем при детето-вегетарианец, трябва да се търси причината, както и при всяко друго дете. В зависимост от причината трябва и подходящо лечение. Ако причината се търси във вегетарианската храна, може да доведе до това да не се установи истинската причина и лечението да се занемари.

6. Вегетарианството и плътността на костите.

Една от проявите на лош здравословен статус на хората е чести счупвания на големите кости, което в някои случаи може да доведе и до смърт. Това също е във връзка със състава на храната. Рисков фактор тук е консумацията на животински белтъчини. Те по негативен начин влияят на обмяната на калция в организма. Най-големият източник на животински белтъци в човешката храна е месото. Затова в страните с голяма консумация на месо счупванията на костите са значително по-често срещани, обратно – в страните с ниска консумация на месо тези случаи са много по-малко. Например в Германия средната консумация на животински белтъци е над 60 гр дневно на 1 жител, а броят на счупванията на бедрената кост е 200 на 100 000 жители за година. В Нигерия средната консумация на животински белтъци е 8 гр на ден, а броят на същите счупвания е 0,1 случая на 100 000 жители за година.

В Чехия консумацията на месо е висока и затова много граждани в напреднала възраст имат тежки счупвания. При това често препоръчваният висок прием на калций в продуктите от краве мляко не е решение на този проблем, защото се повишава консумацията на животински белтъчини, а с това и рискът от счупванията на костите.

7. Вегетарианството и захарният диабет.

Изследванията показват зависимост между консумацията на месо и заболяването от диабет първи тип. Този диабет най-често се проявява още в детството и изисква използване на инсулин през целия живот. В страните с висока консумация на месо това заболяване е често срещано и обратно – в страните с ниска консумация се среща рядко.

Основна информация за състава на храната.

За правилният растеж и развитие на детето храната трябва да предлага достатъчно енергия и да бъде в подходящо съотношение. Основните хранителни съставки в човешката храна са белтъци, мазнини и въглехидрати. Незаменими са също минералите и витамините. Вегетарианската храна е комплексна и предлага при оптимално съотношение всички необходими хранителни съставки. При съставяне на вегетарианското човешко меню не е необходимо маниака Return to list of posts лно (прекалено грижливо) да се следи състава и съдържанието на хранителните съставки и подреждането им. Необходимо е да се спазват известни правила – например комбиниране на отделни видове от храните, които се допълват (хляб и боб, грах с ориз и т. н.), консумация на много пресни плодове и зеленчуци, както и редуване при приготвянето на храните. Важно е да се използват нерафинирани храни, които да респектират вкуса на детето, така че храната да задоволява не само хранителните потребности на организма, но и потребностите на неговата психика.

Трябва да се отбележи обаче, че някои хранителни съставки, които често са недостатъчно набавяни, трябва да бъдат осигурени и при вегетарианството. Това са:

* йод – отличен източник са морските водорасли, също стар боб, зелени зеленчуци и др., за лактовегетарианците – млечните продукти, а същевременно готварската сол, някои минерални води; ако има риск за йодна недостатъчност може да се приема йодамин.

* магнезий – източник са зърнените храни, бобовите храни и обикновените салати; липсата на магнезий не заплашва вегетарианците.

По-нататък трябва да се наблюдава приемът на витамин В12 – лактоововегетарианците го приемат с млечните продукти, при което дневната доза, обезпечаваща необходимото количество витамин В12, е сравнително ниска и отговаря на 5 гр сирене или 25 мл мляко. Веганите трябва да си набавят витамин В12 от някои от следните източници: бирена мая, хлебна мая, хранителни добавки или обогатена на витамин В12 храна, например някои овесени храни. Храни, обогатени с витамин В12, са на разположение във всички магазини в Чехия.

Предимствата на вегетарианския начин на живот:

Здравословни – вегетарианската храна понижава риска от възникване на редица заболявания, най-вече рак, сърдечен инфаркт, жлъчни камъни и т. н. По-голямата част от тези заболявания, разбира се, не се срещат при децата, но с подходящ режим на хранене и навици тези болести могат да се предотвратят за в бъдеще. Най-вече вегетарианството предпазва от болестта “луда крава”.

Етични – вегетарианците подкрепят принципа за неубиване на животните.

Екологични – производството на растителни продукти е много по-щадящо за околната сред в сравнение с производството на храна от животински произход.

Икономически – растителните храни са много по-евтини от животинските.

Социологични – преминаването на богатите държави към по-голяма консумация на растителни храни за сметка на животинските, би помогнало за освобождаване на средства, които да послужат за нахранване на гладуващите хора в света. Само един пример: ако жителите на САЩ намалят консумацията на месо с 10%, от освободените средства за растителни източници биха се нахранили всички гладуващи хора на планетата.

Какво казват специалистите за вегетарианството?

Прокламация на лекарския съвет за отговорна медицина (1995). Този съвет е недържавна организация в САЩ и се занимава преди всичко с храненето и превантивната медицина. Нейната цел е да се пренесат научните постижения до всекидневния живот, да разпространява здравословен стил на живот и да пропагандира хранене, заложено на научна основа. Лекарският съвет за отговорна медицина има около 100 000 привърженици, 5 000 от които – лекари. Официалното становище на този съвет е, че оптималната храна за децата е на основата на зърнени храни, зеленчуци, бобови растения и плодове. Вегетарианството за децата е окачествено като здравословен и успешен начин на детско хранене.

Становище на Американската диетологична асоциация за вегетарианството (1996):

Американската диетологична асоциация е независим орган, който обединява специалисти за съвети относно диетите. Тя издава становища по различни проблеми, свързани с човешкото хранене. Един от тези казуси е становище за вегетарианското хранене. Той е изграден на базата на съвременни познания и научни изследвания. Там се твърди, че вегетарианското хранене на децата е здравословно, води към нормално развитие и предпазва човека от някои болести на цивилизацията. Условието разбира се е, че вегетарианската храна трябва да бъде правилно подбрана на базата на консумация на растителни храни.

Dr. Hebbelinck – Растеж, развитие и физическа кондиция на вегетариански деца, юноши и младежи (1999):

Това акуратно проведено изследване следваше анатомични параметри и физическа даденост. Резултатите определят вегетарианските деца и младежи като здрави и изцяло нормално развити. При някои параметри, например при тестове за издръжливост, вегетарианската група надвишава контролния образец от популацията. Работата е публикувана в American Journal of Clinical Nutrition (Hebbellinck, 1999, № 70, стр. 579).

Messina V., Mangels A.R. - Решения за планиране на вегетарианското хранене: Деца и Messina V., Mangels A.R. - Решения за планиране на вегетарианското хранене: Малки деца (2001):

Тези две публикации са обширен преглед за предимствата и “подводните скали” на вегетарианското хранене от бебешка до зряла възраст. Там са събрани всички научни знания за последствията от детското вегетарианство, публикувани в медицинската литература. Вегетарианското хранене е препоръчано като здравословно и подходящо, като е подчертано какви основни диетични правила трябва да се спазват при детското вегетарианско хранене. Те са отпечатани в American Journal of Clinical Nutrition (Messina V., Mangels A.R., J. Am. Diet Assoc. 2001, 101: 661-669, resp. 670-677).

Dr. Sandres и кол. - Вегетарианското хранене и децата (1994):

Работата обхваща резултатите от предишните студии за децата-вегетарианци. Заключава, че не се среща възможна хранителна недостатъчност, ако храната е с добър състав съгласно правилата за вегетарианско хранене. Изследваните деца в по-голямата си част за здрави и с изцяло нормален растеж. Студията е публикувана в American Journal of Clinical Nutrition (Sanders, 1994, №59, стр. 1176).

Leung S. – Израстване и хранене на китайски вегетариански деца в Хонг Конг (2001):

Това изследване многократно показва, че вегетарианските деца са здрави и се развиват и израстват нормално (Leung S: Grouth and nutrition of Chinese vegetarian children in Hong Kong, J. Pediatr. Child. Health 2001 Jun, 37(3): 247-53).

Nathan I. – Продължително сравнително изследване на двойки вегетарианци и невегетарианци деца на възраст от 7 до 11 години в Северозападна Англия (1997):

Изследването е установило, че вегетарианските деца растат по същия начин, както и хранещите се с месо. (Nathan I: A longitudinal study of the growth of matched pairs vegitarian and omnivorous children, aged 7-11 years, in the northwest of England, Eur. J. Clin. Nutr. 1997 Jan, 51(1): 20-5)

ОПИТ НА РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА-ВЕГЕТАРАНЦИ:

Резултатите са много положителни. Децата израстват добре и според възгледите на родителите са по-здрави от връстниците си, хранещи се по обикновен начин. Примери:

“Имаме 3-годишна дъщеря. Вегетарианци сме от много години и нашата дъщеря я храним от раждането й с лактовегетарианска храна. Вече яде нашата храна, само е по-леко подправена заради възрастта й. Имаме проблем с родителите по едната линия, които не са изцяло вегетарианци и мислят, че на нашата дъщеря, по отношение на храната, нещо й липсва. Очакваме проблеми при постъпването й в детска градина и в основното училище. В здравословно отношение дъщеря ни е чудесна – здрава е, умна и активна. Чакаме и второ дете. Жена ми по време на бременността се храни лактовегетариански.” Р.В. 32 г., конструктор, Копривница.

“Имам две деца - дъщеря, 20 г. и син, 14 г. Вегетарианци са от 10 години. Много са здрави, силни и активни. И двамата са високи и мускулести. Спортуват и двамата – дъщерята за свое удоволствие, а синът е хокеен състезател. Вегетарианското хранене им помага в ежедневието и спорта и съм сигурна, че никога няма да започнат да се хранят с месо.” М.К. 41 г. – доцент по физическа подготовка, Чешка Будьовица.

“Нашата дъщеря стана вегетарианка за един ден. Беше на гости при баба си. Играла си с домашните животни и си харесала едно зайче. Редовно го посещавала и си приказвала с него. Веднъж, на обяд, имало заек със зеле и кнедли. Дъщеря ми искала да си поиграе със зайчето. Питала къде е и разбрала, че то е в обяда. Станало й лошо и повърнала. Бабата мислеше, че зелето нещо не е било добро, но всички разбрахме, че се е случило нещо, което не бива да се повтаря. От този момент дъщеря ми не пожела да яде месо изобщо.” О.Ф. 42 г., зъбна лаборантка, Злин.

“Нашите две деца – син на 7 и дъщеря на 3 години – никога не са яли месо. Като лекар и вегетарианец от дълги години знам, че вегетарианското хранене е здравословно и пълноценно. Нашите деца го потвърдиха на практика. Развиват се нормално и нямат никакви здравословни проблеми. Не им липсва месото.” М.Р., 42 г., лекар, Бърно.