събота, 14 април 2007 г.

Остеопороза

ОСТЕОПРОЗАТА – ТИХАТА ЕПИДЕМИЯ НА 21 ВЕК

диапозитив 1

Въведение

диапозитив 2

Заглавие

Остеопорозата е заболяване при което е намалено минералното съдържание на костите и нарушена тяхната структура. Резулатат е повишена чупливост на костите.

Остеопорозата е четвъртата причина за смъртност след инсулта, сърдечния инфаркт и рака в развитите общества. Всяка трета жена в менопаузата е с остеопороза.

диапозитив 3

Процеса на разрехавяване на костта започва години преди клиничната изява на остеопорозата. В костта има два вида клетки: изграждащи /остеобласти/ и рушащи коста клетки /остеокласти /. Постоянната обмяна на костното вещество чрез работата на рушащите и изградащите клетки е с цел растеж на костите и приспособяване към различна физическа активност. Костната маса нараства до 20 годишна възраст. Важно за това е качеството на храненето и условията в детството. Костната маса остава постоянна в периода 20 – 35 години /баланс в дейността на рушащите и изграждащите клетки/. След това костната маса постепенно намалява. Това е по-изразено при жените след менопауза. Женските полови хормони естрогени и мъжкия хормон тестостерон подтискат функцията на рушащите клетки.

диапозитив 4

Болестта се проявява с болки по костите на тялото и склонност към счупвания. Най-често се наблудават фрактури на гръбначни прешлени /гърбица, намаляване на ръстта/, бедрена шийка, радиус. Счупванията могат да настъпят при лека травма, по-рязко движение или закашляне.

Счупванията на бедрената шийка водят до залежаване и инвалидизиране на пациентите. Те заболяват по-лесно от плевмонии и депресия. До 50 % умират през първата година след счупването. Операция с поставянето на изкуствена става рядко е успешна. Проядената от остеопорозата кост не може да задържи протезата.

Фрактурите на прешлените се съпровождат със силна болка в определен отдел на гръбначния стълб. Болката се засилва при движение и трае 6 до 8 месеца. Няколко такива фрактури водят до намаляване на ръста и оформяне на гърбица. Притискат се белия дроб, стомаха и сърцето. Резултатът е непълноценно дишане, чести пневмонии и бронхити, декомпенсирана сърдечна недостатъчност.

Възрастните хора трябва да знаят, че половината от счупванията могат да бъдат предотвратени ако се внимава за падания в банята, неподходящи обувки при поледица, при качване на стол за подредба на гардероби и др. При вдигането на главата назад, полузапушените от атеросклероза шийни кръвоносни съдове не могат да доставят достатъчно кръв за мозъка. Получава се виене на свят или загуба на съзнание, и падане.

Диагноза на болестта – тя може да се постави преди настъпването на счупвания и подходящо лечение да отложи или предотврати счупванията. Остеопорозата се вижда на рентгенова снимка когато костната маса е намаляла поне с 30 %. Съвременният уред остеодензитометър установява разреждането на коста много по-рано. В почти всички големи градове съществува такава диагностика.

диапозитив 5

Рискови фактори

Пол

По-честа е при жените.

При мъжете предразпологащ фактор е хипогонадизма.

Възраст

С възрастта превалира действието на остеокластите. При възрастните хора е нарушена координацията на движенията и те лесно падат.

Менопаузата започва с последната менструация на жената. Климакса обхваща переода на нарушена яйчникова фенкция няколко години преди и няколко години след менопаузата.

Раса

По-често се среща при хората от бялата и азиатската раса.

Наследственост

Играе голяма роля в предразположението към болестта.

Придружаващи заболявания

Бъбречни и чернодробни заболявания могат да бъдат предразположения за остеопороза.

диапозитив 6

Първи рисков фактор.

диапозитив 7

Недостатъчно излагане на слънце.

Калция е основен минерал за костта. Витамин Д подпомага всмукването на калция от храната в кръвта. този витамин може да бъде доставен с храната или да се образува в кожата под влиянието на слънчевите лъчи. При старите хора е намалено усвояването на витамин Д от храната затова те по-често трябва да се излагат на слънце.

Достатъчно е излагането на две педи от кожната повърхност половин час дневно на слънце, за да се получи необходимата доза.

диапозитив 8

Намалена физическа активност

Телесно тегло

диапозитив 9

Намалена физическа активност

Гредичките в костта се подреждат така, че да са устойчиви на най-голям натиск. Редовната физическа активност стимилура оптимално подреждане на костните гредички. При редовни физически усилия калцият се задържа в костите. При обездвижване рязко се намалява калциевото съдържание. Изберете най-приятния за вас спорт! – бягане, колоездене, фитнес…….

Телесно тегло

Хората с по-ниско телесно тегло имат и по-ниска костна маса и по-лесно стигат до критично ниски стойности на костната плътност. В мастната тъкан при жените се образуват естрогено – подобни хормони, които частично заместват угасналата яйчникова функция след менопаузата и възпрепястват остеопорозата.

диапозитив 10

Неправилно хранене

диапозитив 11

Установено е, че вегетарианците имат по-здрави кости. Костната плътност на 60 годишна невегетарианка е като костната плътност на 80 годишна вегетарианка. Невегетарианците поемат повече калций и белтъци с храната, но и губят много калций с урината. Прехранването с белтъчини подкиселява урината и бъбрека по-трудно задържа калция. Вегетарианците приемат по-малко калций и белтъци. рН на техните кръв и урина е по-високо и те не губят много калций с урината, т.е. остава повече калций в тялото. Затова не е верен девиза –“Пийте много мляко и яжте много сирене за здрави кости”. Препоръчва се умерена употреба на мляко и млечни продукти. На калций са богати следните растителни източници – сусам /сусамов тахън/, чай от коприва и босилек. Растителните белтъчини нямат свойството да понижават рН на урината.

Зелените листни зеленчуци – салата, зеле, маруля, спанак, лапат – са богати на витамините К и С. Те са важни за обмяната на веществата в костите. Витамин В 6 също е нужен за тази обмяна. Запасите от него в организма намаляват при употребата на много захар. Витамин В 6 се изразходва при усвояването на захарта.

Бобовото растение соя съдържа естрогено-подобни вещества без страничните ефекти на синтетичните естрогени.

Диапозитив 12

Вредни навици

Диапозитив 13

Проучванията доказват, че кафето е важен рисков фактор за остеопорозата. Същото важи за тютюнопушенето и алкохола.

В недалечното минало хората са работили на полето, изложени на слънчеви лъчи. Тютюнопушенето е било рядко срещано сред жените, употребата на кафе не е достигала днешните размери. Затова остеопорозата бе доскоро неактуално заболяване.

Диапозитив 14

Лекарства

Диапозитив 15

Лекарства

Някои медикаменти подпомагат развитието на остеопорозата – кортикостероиди, тиреоидни хормони, цитостатици, хипарин, противоепилептични медикаменти.

Лекарства за лечение на остеопорозата – създадени са много препарати съдържащи калций, витамин Д и други вещества, участващи в костната обмяна: остеовитал, остеофарм, остеогенон, осопан 200, калцум 500Д и др.

Спорна е терапията с естрогени. При жени в менопауза се прилагат таблетки и лепенки с женски полопи хормони. Доказано е, че те намаляват риска от остеопороза, но увеличават риска от рак на гърдата и матката. Затова се прилагат само след консултация с гинеколог. Противопоказани са при жени с мастопатия и при наследствена обремененост с онкологични заболявания на гърдата и матката.

Спорен е ефекта на терапията с естрогени по отношение на риска от миокарден инфаркт и удар. Доскоро се считаше, че те снижават този риск.

Калцетонинът /миакалцик/ е хормон, който съществува в човешкото тяло. Той вкарва калция от кръвта в костите и подтиска действието на рушащите клетки. Прилага се под форма на инжекции и назален шпрей.

Бифосфонати – фосамакс, бонефос.

Флуориди.

Диапозитив 16

Заключение

От остеопороза са заплашени жени и мъже лишени от слънчева светлина, движение, плодове и зеленчуци, предпочитащи месо, алкохол, тютюн и кофеин. Най- застрашени са слабите по натура жени, жените с отстранени яйчници, хората в напреднала възраст.

Диапозитив 17

Апел за промяна на стила на живот.

Д-р Анелия Николакева