понеделник, 9 април 2007 г.

Инфаркт

УБИЙЦИТЕ ИНФАРКТ И ИНСУЛТ

/ конспект, да се ползва само от лекари /

диапозитив 1

Живеем в особено, динамично време. Резките промени в околния свят изискват бързо приспособяване. Стреса ни дебне от всеки ъгъл.Страната ни преживява трудности в икономическо и политическо отношение. Като прибавим ниската здравна култура у повечето хора и някои нездравословни традиции в българската кухня, е ясно защо България редовно печели първенство по смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

диапозитив 2

Според статистиките на СЗО България винаги е сред водещите държави по смъртност от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. Това са най-честите диагнози на смъртните актове у нас. След тях са рака и диабета.

диапозитив 3

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СЪРДЕЧНИЯ ИНФАРКТ?

Здравото сърце не получава инфаркт. Години преди инфаркта се развива болестта ИСХЕМИЧНА БОЛСТ НА СЪРЦЕТО /ИБС/. ИБС е атеросклероза на сърдечните кръвоносни съдове. Атеросклерозата започва да се развива в човешкото тяло още от 15 – 18 годишна възраст. След 40 – 50 години се наблюдават симптомите – болки в сърдечната област – стенокардия.

диапозитив 4

Атеросклерозата е процес на натрупване на мазнини в стените на кръвоносните съдове /артерии/. Мазнините, най-вече холестеролът, се отлагат под формата на атеросклеротични плаки по съдовите стени. Съдовете се стесняват и при запушване над 70% от ширината им са налице симптоми.

диапозитив 5

При стрес или физическа работа, когато сърцето има нужда от повече кръв и съдовете му трябва да се разширят за да я поемат, неразтегливите и стеснени атеросклеротични артерии не могат да направят това. Недостига на кислород до сърдечния мускул води до поява на болка. Болните знаят, че в този момент трябва да вземат таблетка нитроглецирин под езика. Нитроглецирина разширява кръвоносните съдове. Болните със стенокардия трябва винаги да имат таблетки с нитроглецирин в джоба си, да вземат редовно лекарствата си и да посещават редовно личен лекар и кардиолог. Имат право да ползват лекарствата си с намаление или безплатно. Всеки пристъп на сърдечна болка говори за заплаха от инфаркт. Съществува и т.н. тиха исхемия. При нея недостига кръв и кислород до сърцето не е съпроводен с болка. При тези хора инфаркта е изненадващ.

диапозитив 6

КАКВО СЕ СЛУЧВА ПРИ ИНФАРКТ?

Една от атеросклеротичните плаки се разязвявя и се пуква. Върху нея се образува тромб, който запушва сърдечната артерия. Така кръвта и носения от нея кислород не могат да достигнат до клетките на сърдечния мускул. Резултатът е смърт на обезкървените клетки и силна болка, породена от липсата на кислород.

Най-често пациентът усеща силна болка в гърдите, в ляво, по хода на лявата ръка. Има случаи с болка в гърба, горната част на корема или по дясната ръка. Могат да се наблюдават чувство за силен натиск, задух, изпотяване, страх от смъртта. Вземането на една таблетка нитроглицерин не успокоява болката. В такъв случай 5 минути след първата трябва да се вземе втора, а след това и трета. При липса на резултат веднага трябва да потърси личния лекар или спешна помощ. Те ще направят ЕКГ и ще решат дали се налага постъпване в болница. Промените в ЕКГ говорят за инфаркт или т.н. нестабилна ангина /прединфарктно състояние/. И в двата случая се налага режим на легло и интензивно лечение.

диапозитив 7

Често болните се страхуват да повикат спешна помощ. Остават в къщи. Болката в гърдите продължава с часове, ту стихва, ту пак започва. Без лечение и режим на легло повечето хора умират до няколко дни. Това е форма на страх от истината, безразсъдство и самоубийство. Глупост е и нередовното вземане на лекарства от болни със стенокардия.

Важно! При диабетиците обикновено инфаркта е безболков. При тях симптомите са силен задух и прилошаване. При хората с диабет риска от инфаркт и инсулт е по-голям отколкото при останалите.

диапозитив 8

КАКВО ДА НАПРАВИМ ЗА ДА НАМАЛИМ ВЕРОЯТНОСТТА ДА ЗАБОЛЕЕМ ОТ ИБС И НЕЙНАТА НАЙ-СТРАШНА ПРОЯВА - ИНФАРКТА?

Неправилното хранене е най-важния рисков фактор за развитие на атеросклероза на сърдечните съдове /ИБС/. Прехранването с животински мазнини е характерно за западните общества и за нашата страна. Месото, колбасите, яйчния жълтък, каймака на млякото и млечните продукти са особено богати на наситени мазнини и холестерол. Именно те участват в формирането на атеросклеротичните плаки. Обратно, ненаситените мазнини на растенията имат антиатерогенен ефект.

диапозитив 9

Черният хляб е богат на витамин Е – антиоксидант и притежава антиатерогенен ефект.

Черния хляб е по-ниско калоричен тъй като е по-беден на въглехидрати от белия.При прехранване с въглехидрати в организма те се превръщат в мазнини.

диапозитив 10

В САЩ е проведено проучване сред мъже на средна възраст, употребяващи ежедневно малки количества ядки. Установено е, че те 2 пъти по-рядко заболяват от инфаркт спрямо връстниците си, които нямат навик да употребяват ядки. Достатъчни са 1 кафена чаша ядки на 5 дни в седмицата.

Всеки има достъп до орехи, фъстъци и др. ядки. Причината, че не ги използваме е липсата на навик.

диапозитив 11

Неправилно хранене

Прехранване с мазнини. В българската кухня се използват много мазнини. Необходимо е да преустановим употребата на свинска мас. От всички меса свинското е най-богато на холестерол и е нужно да не се употребява. Според СЗО възрастните хора не бива да употребяват повече от 5 жълтъка седмично, а хората над средна възраст и тези със стенокардия, високо кръвно и диабет – не повече от 2 на седмица. Нужно е да се научим да махаме каймака на млякото. Там се концентрират млечните мазнини и холестерол. Те са полезни единствено в ранна детска възраст. Добре е да свикнем да заменяме кравето масло с мазнини от растителен източник /маргарин/. В кравето масло и свинската мас се съдържат предимно атерогенните наситени животински мазнини и холестерол.

При прехранване с бял хляб, тестени произведения и сладкиши излишните въглехидрати не се използват веднага като източник на енергия и се складират в тялото под формата на мазнини.

Пресните плодове и зеленчуци съдържат антиоксидантните витамини А, С и Е. Те имат антиатерогенен ефект. по различни причини /финансови, липса на навици/ българите на употребяват достатъчно пресни плодове и зеленчуци. Сладките компоти през зимата не могат да заменят плодовете, купени от пазара. Здравето винаги струва пари!

Вредни навици

Доказано е, че тютюнопушенето е основен рисков фактор за ИБС. То предизвиква спазъм на кръвоносните съдове.

Алкохола уврежда сърдечните клетки.

Кафето учестява сърдечния ритъм. С това се повишава нуждата на сърцето от кислород. Особено опасна е комбинираната употреба на тютюн и кафе при налични стеснения на кръвоносните съдове.

Намалена физическа активност и затлъстяване

Съвременното хранене, несъпроводено с програма са физическа активност води до затлъстяване. При наднормено тегло в кръвта са повишени нивата на мазнините и холестерола.

Лесно приложими съвети за отслабване: да не се яде нищо между основните храни, да се вечеря по-леко и по-рано. Закуската да бъде основното хранене на деня. Да се замени белия хляб с черен. Избягване на сладкиши. Физическа активност.

По неизвестен механизъм стреса също е водещ рисков фактор за ИБС. Физическите упражнения подобряват функционирането на ЦНС и така спомагат за регулирането на стреса.

диапозитив 12

Нелекувано високо кръвно налягане – уврежда съдовите стени и улеснява разкъсването на атеросклеротичните плаки.

За много хора високото кръвно налягане не е болест, а фамилна или лична особеност. Те отказват да употребяват или обичат “да си почиват” от антихипертензивните медикаменти. Поддържането на високо кръвно налягане уврежда сърцето, бъбреците, мозъка, очите и е важен рисков фактор за инфаркт и инсулт.

НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ ЛЕЧЕНИЕТО НА ВИСОКОТО СИ КРЪВНО НАЛЯГАНЕ!

Неконтролиран диабет

Често диабетиците са несериозни към спазването на диетата, лечението и проверката на кръвната захар. Високите й стойности не ги впечатляват. Доказано е, че стриктният контрол на кръвно-захарните нива забавя появата и развитието на усложненията на диабета. При всички диабетици развитието на атеросклерозата е по-бързо отколкото при останалите хора. Неконтролирания диабет е равен на тежка атеросклероза. Затова тези хора умират най-често от инфаркт и инсулт.

Противозачатъчни таблетки и ранна менопауза

Женските полови хормони имат защитен ефект срещу атеросклероза. Затова до менопаузата жените по-рядко боледуват от стенокардия и инфаркт. След менопаузата честотата на тези заболявания при двата пола се изравнява. Премахването на яйчниците по време на операция по повод миома или рак на матката вкарва автоматично пациентката в менопауза.

Възраст и наследственост

Атеросклерозата на сърдечните съдове напредва с годините.

Ако в семейството има хора със стенокардия или инфаркт децата им трябва да бъдат особено внимателни по отношение на профилактиката на атеросклерозата.

диапозитив 13

КАК ДА ЖИВЕЕМ АКО ВЕЧЕ СМЕ ИМАЛИ ИНФАРКТ?

Важат гореизброените принципи плюс редовно посещение при лекаря /един път месечно/. Риска от повтаряне на инфаркта е най-висок през първата година. Втория инфаркт обикновено е смъртоносен, а третия почти задължително е такъв.

Като профилактика на повторен инфаркт лекарите предписват аспирин веднъж дневно след хранене. За лекарствата от групата на бета-блокерите е известно, че удължават преживяемостта на прекаралите инфаркт. Запомнете, че приема на тези лекарства /обсидан, пропранолол, атенолол, корвитол/ никога не се спира рязко. Преди спирането им постепенно намалете дозата. В противен случай може да се получи тежка хипертонична криза или нов инфаркт. Да не се правят “почивки”.

диапозитив 14

Една английска кралица, когато умирала е казала, че ще даде цялото си богатство за един ден живот, но никой не можел да й помогне.

Докато сме млади и здрави е време да мислим как да живеем по-дълго и по-пълноценно. Ако вече сме болни нека веднага променим своя стил на живот преди болестта да ни е разрушила напълно.

диапозитив 15

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИНСУЛТА /Мозъчния удар/?

Отново става дума за увредени кръвоносни съдове, но този път в мозъка. Следва недостатъчна доставка на кислород и хранителни вещества и смърт на мозъчните клетки. Има два вида инсулт. По-чест е исхемичният инсулт. Запушва се кръвоносен съд, както при сърдечния инфаркт. Затова другото му име е мозъчен инфаркт. По същия начин атеросклерозата е увредила кръвоносните съдове на мозъка.

Когато се разязви атеросклеротична плака в тях се образува тромб и се преустановява кръвообръщението. Възможно е мозъчния съд да се запуши от ембол, дошъл от сърцето /при вроден или атеросклеротичен сърдечен порок или при ИБС-ритъмна форма/.

Високото кръвно налягане ускорява процесите на атеросклероза!

Една пациентка каза: Майка ми беше с кръвно 240/130 и нищо и нямаше, какво като имам и аз кръвно? Майка си работеше с кръвно 200 без да я боли глава. Ние сме си така у дома. Не ми трябват хапчета!!! А какво е станало с майката? Умряла на 60 години от удар, а дъщерята дори не знае, че нелекуваното високо кръвно налягане е причинило удара.

По-рядък е хеморагичния инсулт – мозъчен кръвоизлив. При него стените на кръвоносните съдове се увреждат от хипертонията и при поредна хипертонична криза се пукват. Част от мозъка се пропива с кръв, клетките в нея загиват, повишава се налягането в черепа. Притискат се здравите центрове на мозъка. Почти винаги хеморагичния инсулт е смъртоносен.

При инсулт с пациента могат да се случат различни неща. При исхемичния инсулт внезапно или постепенно човек губи усет и контрол върху движенията на крак и ръка от едната страна на тялото. Говорът може да стане размазан или невъзможен. Понякога пациентът не чува или ослепява, не разбира какво ме се говори, губи способност да чете, не може да пази равновесие, губи съзнание.

При хеморагичния инсулт пациента е със силно главоболие, понякога с повишена температура и повръщане. Обикновено бързо губи съзнание.

диапозитив 16

Необходимо е спешно близките да повикат лекар, болния да бъде поставен на легло и да се започне лечение за предотвратяване на разширяване на инсулта.

Понякога гореизброените симптоми траят кратко или изчезват до следващият ден. Тогава се говори за преходно разтройство в мозъчното кръвообръщение /ПНМК/. Организма е успял да разтвори тромба или симптомите са били предизвикани от малки, лесни за разтваряне емболи, дошли от болно сърце или екстракраниални разязвени атеросклеротични плаки. Хората преживели ПНМК трябва да лекуват сърцето и кръвното си налягане тъй като са особено предразположени към истинския инсулт. Те могат да ползват лекарства с намаление. Предписва им се аспирин по една таблетка дневно след хранене и други лекарства.

диапозитив 17

Злоупотреба с готварска сол.

Не повече от 1 чаена лъжица дневно. При тежка хипертония – безсолно приготвяне на храната.

Намаляването на телесното тегло, дори с няколко килограма се отразява благоприятно на стойностите на кръвното налягане.

Другите рискови фактори са засегнати вече в темата.

диапозитив 18

Пресните плодове и зеленчуци съдържат антиоксиданти. Свободните радикали предизвикващи окисление на липидите в клетъчните мембрани са в основата на процеса на атеросклероза. Яжте повече плодове!

диапозитив 19

Апел

Д-р Анелия Николакева

ЦАСД – Плевен

1 коментар:

Анонимен каза...

Добре е да свикнем да заменяме кравето масло с мазнини от растителен източник /маргарин/.

Изполването на думата "маргарин" в това изречение на статията, която претендира за ценна и достоверна, ме накара да се усъмня в нейните качества и надеждност. Моля осъвременете сведенията си и излезте от шаблона на старите учебници. Публикуването на статии от такъв род влияе на много болни хора.

За хората, които четат тази статия: Хора, ВНИМАВАЙТЕ!!! В Интернет има материали за различни теми, които може да са както верни, така и неверни!!! Проверявайте всичко и не взимайте каквото и да е за чиста монета.

Консумацията на маргарин е също толкова вредна, колкото да консумирате свинска мас.

Ето една статия по темата :

http://www.bezlekarstva.bg/2009/12/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-1/



При преработката на олиото в маргарин освен есенциалните мастни киселини се унищожават всички естествени протеини, витамини, микроелементи и фибри. От тук нататък – с каквото и да „обогатят” маргарина – то е вече химия!