понеделник, 9 април 2007 г.

Рак - разширено

МОЖЕМ ЛИ ДА ИЗБЯГАМЕ ОТ РАКА?

/конспект, да се ползва само от лекари/

диапозитив 1

Епидемия от ракови заболявания върлува по света и убива милиони всяка година. В развитите страни това е втората причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания (ОМИ, инсулт). С основание все повече хора се питат- Как мога да избегна тази кошмарна диагноза? Може ли ракът да бъде предотвратен? Туморите са унсиверсален потологичен процес, който засяга всички многоклтъчни. Микроорганизмите и протозоите не боледуват от рак, защото непрекъснато се разможават и всичките им гени се изявяват. Неоплазията възниква когато клетките започнат да се диференцирет да се специализират. Възникнал туморът расте "сам от себе си", за сметка на размножаването на даден клетъчен клон. Съседните клетки не се траснсформират в туморни.

диапозитив 2

Да, с голяма вероятност, чрез 1.профилактика, а чрез 2.ранна диагноза и 3.Съвременно лечение

Туморни маркери

Въведение

Към края на двадесетия век всеки четвърти възрастен човек в Европа и Северна Америка завършва живота си като раково болен. Огромни са усилията на учени от много страни да бъде създаден диагностичен способ, който да открива раковите заболявания в ранен стадий, когато може да бъде осъществено най-добре ефективно лечение. Рожба на тези усилия през последните четиридесет години са т. нар. туморни маркери. Касае се за гликопротеини, които се образуват, респективно експресират в туморните клетки в много по-голямо количество отколкото в други нормални клетки.

Определение

В широкия смисъл на понятието туморен маркер е всеки показател, чиято концентрация може да се повиши при наличие на неопластичен процес в организма. В този смисъл класически туморни маркери са, напр. скоростта на утаяване на еритроцитите и лактатдехидрогеназата. Такива маркери се повишават и при възпалителни или некротични процеси - т.е. са много неспесифични за неопластично заболяване. В тесния смисъл туморните маркери са макромолекули, чието образуване и нарастване на концентрацията в организма по някакъв начин са свързани с възникването и разпостранението на злокачествени тумори. Те могат да бъдат свързани с клетъчната мембрана и да бъдат изследвани с хистохимични способи или да се синтезират и екскретират от туморната тъкан, да се освобождават при разпад на тази тъкан или да се образуват от други клетки под влияние на туморния растеж, като се отделят в телесните течности и да се определят там. Тази група туморни маркери, които се изследват в кръвен серум или урина са обект на по-нататъшно обсъждане.

Качества на туморните маркери

От идеална гледна точка "идеалният туморен маркер" трябва да притежава следните качества:

Висока спесифичност, т.е. да не се установяват повишени стойности у здрави или болни с доброкачествени заболявания.

Висока чувствителност, т.е. да позволява откриване на злокачествено заболяване и при наличие на малък брой туморни клетки в организма.

« Органна спесифичност, т.е. да се повишава само при наличие на неопластичен процес в определен орган.

« Стойностите му да корелират с величината на туморната маса в организма (стадиране, прогноза)

Не е открит туморен маркер, който напълно да отговаря на тези изисквания. В хода на хроничен възпалителен или некротичен процес се образуват променени клетки, които образуват туморни маркери. Здравият организъм ги различава като "не свои" и ги елиминира. Това води до временно повишаване на стойностите на туморния маркер в серума. Леко повишените стойности на туморен маркер могат да отразяват неспесифичност - напр. при доброкачествени заболявания. Категорично рязко повишените стойности - 4-5 пъти и повече от разграничителната стойност говорят за значителна величина на туморната маса в организъма. Системното нарастване на туморния маркер при повторни изследвания - говори за нарастване на туморната маса и има неблагоприятна прогноза.

Практически няма туморен маркер, който да бъде напълно органно спесифичен. Това не означава, че няма туморен маркер, който най-често се повишава при неопластичен процес в определен орган. По тази причина най-често за всяка органна локализация се препоръчва първоначално изследване на 2 различни туморни маркера (на първи и втори избор) и при по­нататъшно проследяване на болния, подбор на един от тях, който следва да бъде проследяван.

Трябва да се отбележи, че има болни с напреднал стадий на раковото заболяване, при които не се намират повишени стойности на туморния маркер. Освен това величината на методична грешка при един имуноензимен способ е от порядъка на 5-8%. От това следва, че изследването на туморните маркери не скрининг за ранно откриване на туморни заболявания, но в комплекса на всички останали изследвания имат важно прогностично значение. Също така в процеса на лечение и проследяване на болния, те могат да имат решаващо значение. Най-ефективно е приложението на туморните маркери при проследяване ефекта от провежданото хирургично, лъче- или химиолечение.

1. Намаляването на стойностите на маркера до референтния обсег следва да се схваща като израз на ефективно проведено лечение.

2. Персистиране на повишени стойности (в някои случаи след кратковременно понижение) означава наличие на туморна маса в организма.

3. Повторно покачване след период на "нормализиране" (след проведено лечение) предполага рецидив на болестния процес.

Препопръчвани схеми за изследване на туморни маркери

По принцип при болни с доказано неопластично заболяване е оправдано първото изследване на туморни маркери да бъде

осъществено преди провеждане на хирургичното лечение. Това изяснява подходящия маркер, който ще бъде проследяван по-нататък при системното лечение на болния и създава възможност при повторно изследване на маркера след 15-20 дни (полуживотьт на болшинството туморни маркери в кръвта е 5-10 дни) да се прецени радикалността на операцията. При нормализиране на стойностите с голяма вероятност може да се приеме, че е елиминирана секретирашата маркера туморна маса. През първата и втората година след операцията най-често се препоръчва 3-4 кратно изследване на маркера.

Проследяването му преди и след курс химио- или лъчелечение дава възможност за преценка на повлияването на наличната маса на туморната тъкан от лечебния процес.

При "мониторирането" яа терапията на онкоболните туморните маркери имат своето доказано място. Те подпомагат променянето на неефективни лечебни схеми или дават информация за необходимостта от нови (други) терапевтични подходи по рано от другите диагностични способи. Не рядко повишените стойности на туморния маркер могат да бъдат установени 5-6 месеца преди напр. ехографията да долови чернодробни метастази.

Най-често използувани в клиничната практика туморни

маркери

Алфа фетопротеин (АРР)

АРР е гликопротеин. Един от първите туморни маркери. Открит е в фетален серум през 1956г., а описан като туморно асоцииран белтък през 1964г. от Татаринов. Във човешкия фетус се синтезира предимно в черния дроб и жлъчния сак. Достига най-високи стойности през 13-тата седмица на бременноста. Като туморен маркер има най-голямо значение при диагностицирането и проследяването на ефекта от лечението на първичния хепатоцелуларен карцином. При 90% от болните с първичен хепатоцелуларен карцином се установяват рязко повишени стойности на АРР. Обичайни са стойности надвишаващи от 100 до 1000 пъти горната референтна граница. Повишени стойности на рядко на овариите. При половината до две трети от несеминомните тумори на тестисите има повишени стойности на АFР. При тези тумори е оправдано успоредно изследване на хорионгонадотропин (ЧХГ) доколкото често двата маркера са положителни.

При болни с холангиоцелуларен първичен карцином на черния дроб и със семином на тестиса по правило АРР е с нормални стойности. Доброкачествени заболявания, при които могат да се установят умерено повишени стойности на АFР са хепатити, чернодробна цироза, полипоза на дебелото черво и болестта на Сгоhn.

По време на бременност има умерено повишени стойности на АFР в кръвта на майката. Рязко повишени стойности са израз на сериозни увреждания на плода.

Биологичния живот на АFР е 5-6 дни.

Карциномен антиген 15-3 (СА 15-3)

Въглехидратен (карциномен) антиген 19-9 (СА 19-9)

Карциномен антиген 125 (СА 125)

Карциноембрионален антиген EА)

Простатноспесифичен антиген (РSА)

Сквамоцелуларен карциномен антиген (SСС)

Открит е маркер за увеличен риск от рак на гърдата

Жени с бенигнени заболявания на гърдата, чиито клетки са загубили способността да "чуват" сигналите, които ги инструктират да не се делят, са с увеличен риск от по-късно развитие на рак на гърдата.

В едно от последните издания на Journal of the National Cancer Institute, според научен доклад се доказва, че редукцията на експресията на рецептора на трансформиращия растежен фактор бета (ТGFb) води до ранна прогресия от хиперплазия до малигнизация при някои жени.

"Това е първият път, когато ние намираме вероятно свидетелство за биологичен маркер за увеличен риск от рак на гърдата при жени с бенигнени заболявания на гърдата", казва Уилям Дюпон, професор по превантивна медицина от Вандербург.

Лабораторен тест за определяне равнището на експресия на този рецептор би могло да се изполва в бъдеще да успокои жените с невисок риск или да има водещо място в скрининга и превантивните мерки при жените с повишен риск, казва Дюпон. В добавка, предполага нов подход на учените за изследване при развитието на превантивните стратегии.

ТGFb е мощен регулатор на клетъчния растеж , чиято работа е да инструктира клетките да не се делят. Клетките " чуват" този сигнал през ТGFb тип II рецептор, върху който ТGFb се включва преди да изпрати инструкции до клетъчното ядро.

Това изследване се основава на повече от двадесет години работа на Дюпон, Д-р Дейвит Пейдж, и техните колеги с група от близо 10 000 жени, на които е взета биопсия в връзка доброкачествени заболявания на гърдата в три Нешвилски болници за 30 годишен период.

Чрез анализите включени в Nashville Breast Study Cohort - най голямото изследване от този род, този изследователски екип допринася много за разбирането и дефинирането на бенигнините заболявания на гърдата.

" Ние установихме, че има различни типове на бенигнени заболявания на гърдата, с различно ниво на риск" - казва Дюпон. "По - голямата част от жените , които са били подложени на биопсия по повод бенигнено заболяване на гърдата, около 70%, имат непролиферативна мастопатия, което не е свързано с никаква степен на риск от рак. По- малко, около 4%, имат 4-5 пъти по голям риск, докато останалите имат само малка степен на риск."

Досега, индикатори за риск от рак на гърдата се базираха на хистологията - как изглеждат клетките под микроскоп от гледище на форма, размер, подреждане и т.н. Няколко, така наречени молекулярни маркери - абнормална експресия на особени туморносвързани антигени като р53 или НЕR.-2/nеu, например биха могли да помогнат, за да предскажат прогнозата на пациентите с добре установени заболявания на гърдата.

Последните разработки се фокусират за диференцирането на риска между жени с еднаква диагноза на бенигнени заболявания на гърдата, базирани на хистологията.

" Намирането на молекулярен маркер за риска при жените, които още са много далече от развитието на рак на гърдата беше трудно" - казва Дюпон. "Ракът на гърдата е заболяване с много дълга памет. Неща които са се случили в първите десетилетия от живота на жената - дата на първа менструация, възрастта на първата бременност -могат да имат ефект за риска от развитие на рак на млечната жлеза десетилетия по късно. Има неща случили се в клетката за дълъг период от време и би било добре да се

знае кои са те".

Учените идентифицират 54 жени в тази група, чиито биопсии проведени между 1965-1978, откриват епителиална хиперплазия с липсваща атипия и които по късно развиват рак на гърдата.

Изследователите са анализирали тъкани, премахнати във времето на всяка първоначална биопсия с антитяло за ТGFb тип II рецептор. Този тест предизвиква "кафяви петна" в клетките, в които този рецептор е активен (експресиран).

При анализирането на експресията на ТDFb рецептора и евентуалното развитие на инвазивен рак на гърдата, изследователите открили, че колкото по-малко от клетките могат да доловят ТGFb сигнали, толкова по- голям е рискът от рак. В случаи, когато рецепторът се експресира в по - малко от 25% от клетките, рискът от рак е три пъти по-голям в сравнение с тези, при които рецепторът се експресира в над 75% от клетките.

Тези познания ни дават право да отделим група пациентки с пролиферативна мастопатия с повишен риск, при които регулярната мамография и честите контролни прегледи са задължителни спрямо група с нисък риск. Това добавя допълнителна информация на клиницистите, която би могла да има решаващо значение при разработването на профилактични мерки срещу ракът на млечната жлеза.

3. Чрез съвременно лечение може да бъде излекуван.

1 .Стилът на живот /профилактиката/ определя вероятността дали ще се разболеем. Днес е актуално понятието "Промоция на здравето" Световната здравна организация а и медицинските общности изобщо насочват вниманието и усилията си към профилактиката. Най добротое никога да не се разболяваме. За това рябва да се погрижим за своето здраве предварително, а не след като го загубим. За целта се повишава общатата здравна култура на всеки. Всаждат се здравни принципи във ценностната му система. Научава се на здравословни навици. Живее така, че намалявае риска от болести на минимум. Нещо повече профилактиката е най евтиния начин да сме здрави. Разболявайки се ние вървим по пирамидалната структура на здравната система. Целта на Общопрактикуващия лекар е да отсее по леките случай и да ги лекува той. Където е необходимо по компетентна помощ се издава направление към специалист. Специалиста може да изпрати към високо специализирана консултация свързана с нови изследвания със специални апарати, видеозон ехограф ултразвуков скенер ядрено-магнитен резонанс. Всичко това както разбирате е свързано със все по големи разходи и трудности не само в диагнозата, но и в последващата терапия. Ето защо задачата на ЛР-то е именно ранна профилактика изразена в промоция на здравето. Познавайки семейството от малки деца до големи той може да ги научи да живеят по здравословно. В цял свят на профилактиката се набляга все повече и в контекста на нашата тема здавето е в нашите ръце.

В страните от третия свят раковите заболявания са по-рядко срещани

отколкото на запад. На какво се дължи това дали на факта, че те знаят повече от нас или имат по добра здравна система. Туморни (онкологични) заболявания се определят като водещ медицински проблем на нашия век. Около 2% от населението на европейските страни боледува от онкологични заболявания. Водеща причина за смъртта на хората над 40 годишна възраст в Европа са злокачествените, наред със сърдечно съдовите заболявания. Тенденцията на заболеваемостта от рак през последните години показва бързо нарастване. Жените до 45 годишна възраст боледуват по-често от рак от мъжете. След тази възраст картината е обратна. България стои в средни позиции по отношение на онкологичната заболеваемост в света. С най-високи стойности е тя в бившите окръзи с най-голяма индустриализация и урбанизация - Пловдив, София, Варна.

Проучване сред адвентистите в Калифорния:

Ако случаите на рак сред неадвентистите се означат със 100% , болестността при адвентистите е 50%, т.е. ракът е два пъти по-рядко срещан. Сред самите адвентисти има различни групи. Най-рядко боледуват от рак пълните вегетарианци /14%/. "вегани". Млечно-яйчни вегетарианци-39%. Адвентисти невегетарианци-59%. Последните имат 41% по-малка болестност от рак от неадвентистите, които употребяват свинско месо, пушат, пият кафе и алкохол, не почиват редовно един ден всяка седмица.

диапозитив З

Под влияние на инициатори и поощрители

Дипозитив 4 Зпъти

Канцерогени: 1. Химични- полициклични въглеводороди, продукти на каменовъгления катран, анитбиотици, сулфонамиди. Вещества синтезирани в организма производни на стероидите, продукти от разграждането на ароматните амино киселини

2. Физични: Йонизираща и ултравиолетова радиация. Образуват се тиминови димери и др. Репаративните ензими не могат да отстранят дефекта

3.Биологични: С най голямо значение са онковирусите. Те са РНК и ДНК. РНК са типични инициатори а ДНК са поощрители. възникват мутации в гените на клетките. Ракът започва от една изродена клетка с промени в ядрото и. Чрез деленето на тази клетка са образува тумор.

диапозитив 5

Мутиралите клетки най-често са нежизнеспособни. Ако останат живи имунната система ги разпознава като генетично чужди и ги убива. Всеки ден в тялото възникват дефектни клетки и умират или биват убити.

диапозитив 6

Описан

Д

иапозитив 7

Можем ли да избягаме от рака?...

Профилактика на рака, възможна ли е тя?

В развитите европейски страни, САЩ и Япония са разработени ефективни системи със сравнително ниска себестойност за откриване на предраковите състояния и най-честите туморни локализации в начален стадий. За целта се оформят т.нар. рискови групи от населението, които се подлагат на изследване в определен алгоритъм. Профилактика на рака е възможна! Тя трябва да бъде насочена в две направления:

I. Първична профилактика - напълно отстраняване или намаляване концентрацията на канцерогенни вещества в околната среда, както и ограничаване контакта на хората с тях. Една голяма група от канцерогените са химически - около 2000 вещества от различни производства, селскостопански отрови, някои синтетични бои и химикали и много други, които замърсяват въздуха, водата и почвата и чрез тях - храните. Една американска профилактична програма степенува рисковите фактори, които трябва да са обект на първичи профилактични мероприятия:

I. Тютюнопушене 2. Алкохол 3. Хранене 4. Радиация 5. Слънчева светлина 6. Професионални вредности 7. Замърсяване на водата. 8. Замърсяване на въздуха 9. Генетични фактори.

II. Вторична профилактика - активно откриване и лечение на предраковите заболявания. Основно значение тук имат профилактичните прегледи и самонаблюдението. Тъй като тумор може да възникне във всеки орган, трудно и дори невъзможно е да се създаде система от изследвания, която да профилактира всички туморни локализации. След анализ на структурната заболеваемост от рак, обаче, могат да се създадат скринингови методи за откриване на най-разпространените форми на заболяването - с честота над 1 на 100 000 души.

При жените най-честите ракови локализации са: 25.26 на 100 000

-гърдада -1/4 от тоталната заболевемост!, 12.65 на 100 000 -кожа, 7.8 + 7.4 + 5.6 = 20.8 на 100 000 - гениталии - шийка и тяло на матката и яйчници. Следват: стомах (5.3 на 100 000) и дебело черво (5.48 на 100 000). Това показва, че основният онкологичен проблем при жените са половите органи - гърда и гениталии. Тук може да се постигне много добра ранна откриваемост при редовни профилактични прегледи, поне веднъж годишно при специалисти онколози - мамолог и гинеколог. За туморите на кожата и млечната жлеза от голямо значение са самонаблюдението и самоизследването, което е свързано с добра здравна култура на населението.

При мъжете най-честите ракови локализации са: 22.21 на 100 000

-бял дроб, 6 на 100 000 - простата. Първичната профилактика на практика при мъжете е насочена към борба с тютюнопушенето, оформяне на рискови групи - миньори, други професионални вредности, хронични бронхити др.

Изследванията на храносмилателния тракт - стомах, черва - са по-трудоемки и с висока себестойност - рентгенови и ендоскопски методи, така че масови прегледи тук са невъзможни, Групите,подлежащи на стомашни изследвания са: хора над 50 годишна възраст със стомашни оплаквания с давност няколко седмици, хора над 50 годишна възраст с родител, боледуващ или починал от рак на стомаха, които имат минимални стомашни оплаквания - лица, понесли стомашна операция по повод стомашна язва преди 10 години.

Туморите на кожата са с най-лесна диагноза, защото са локализирани във видими зони на тялото, лечебният ефект при навреме явили се за лечение болни е много добър. Ниската здравна култура на населението, обаче, ни сблъсква със запуснати случаи с рак на кожата достигнали до обезобразяване и дори пълно изконсумиране на уши, нос, окосмена част на главата Тези болни знаят заболяването си от месеци, дори от години, но се явяват на преглед заради усложенията - разпад на тумора, кръвоизливи и пр. Основна причина за ненавременното им явяване за лечение е страхът от рак и невярното схващане за нелечимостта на рака. Абсолютно необходимо е навременното явяване при лекар - онколог на всички хора с новопоявили се без видима причина язвички по кожата особено по лицето, ушите, гърба, които не заздравяват спонтанно и имат склонност да се разширяват. Необходимо е особено внимание към тъмните петна по кожата т. нар. бемки, които са с тенденция да нарастват и да се разязвяват. Тези безобидни на пръв поглед образувания са началото на един от най-злокачествените тумори - меланом. Трябва да отбележа и необходимостта от разсейване на наслоилото се сред населението разбиране, че такива формации не трябва да се оперират, "за да не се разсейват". Истината е ранна радикална операция! Всяко забавяне, разраняване, третиране с изгаряне и други манипулации са фатални!

Достъпни за самонаблюдение при мъжете са тестисите. Всички промени, свързани с уголемяване, поява на неравности и уплътнения, промени по покриващата кожа трябва да се консултират от лекар -специалист. Лечението на този вид тумори в началния стадий е много успешно, още повече че рисковата възраст за тумори на тестисите е работоспособната -20 - 45 години.

В заключение искам да отбележим, че самонаблюдението, самоизследването, профилактичните прегледи при специалисти и оформянето на рискови групи за целенасочени скринингови изследвания са амбициозна програма за развитите страни. Вложените средства се възвръщат многократно чрез доброто здраве и възвърнатата работоспособност на населението

диапозитив 8

Инициатори и поощтрители на онкогенезата /мутагенни фактори/

СТРЕС

Стресът подтиска имунната система и така подпомага инициаторите и поощрителите в причиняване на рак.

Хроничен стрес /починал член от семейството, развод, лоши взаимоотношения, хронична преумора /.

Роля на почивката.

"Здравословни възгледи за живота"-доверие в Бога, обич към Бога и хората, прощателен необидчив дух. Да не се гневим и разтройваме от дреболии, защото психическото претоварване подтиска имунната система.

ВИРУСИ

Вирусна етиология на рака е доказана при животни. Ретровирусите подсемейство Онкорна. Имат специфичния ензим обратна транскриптаза -РНК зависима ДНК полимераза. Това позволява обмяна на генетичен материал между вируса и клетката хазяин. В резултата на това настъпва вграждане в клетъчния геном на части от вируса. Следва откъсване и прикрепване на клетъчни гени от вируса. Тези онкогени бродяги са превърнали някои ретровируси в опасни туморни агенти.

В човека човека ролята на вирусите е доказана само при Лимфома на Бъркит, Назофарингеалния фарингеом и Т-клетъчна левкоза.

Често яйцата и млякото са преносители на левкемични вируси, рибата - на друг раков вирус. Не е доказано, но се предполага, че могат да предизвикат заболяване при хора.

Съвет - продължително варене на млякото и яйцата.

ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Доказана увеличена честота на рак на бял дроб, устни, гласни връзки.

Бензопирен в цигарения дим.

"Ако всички спрат да пушат и сменят белия хляб с черен, раковите заболявания в света ще намалеят наполовина."- проф. Н. Мумджиев, педиатър, ВМИ-Плевен

АЛКОХОЛ

Доказана увеличена честота на рак на хранопровод, черен дроб и право черво.

ИНДУСТРИАЛНИ ЗАМЪРСИТЕЛИ

Оцветители и други подобрители в напитки, сладкиши и др. готови храни.

РАДИАЦИЯ

Широко е коментирана темата за вредата от радиацията и пагубното й влияние.

диапозитив 9

фенобаритал - чернодробен рак

плесенясал хляб - афлатоксини - рак на черния дроб

диапозитив 10

Имунната система се подтиска при прехранване, недохранване, прием на много белтъчини, недостиг на белтъчини, недоимък или мегадози витамини А, Е, С. Най-добрия доставчик на тези витамини, без риск от предозиране са пресните плодове и зеленчуци. Захарта подтиска имунната система чрез намалаване броя на левкоцитите.

диапозитив 11

При слънчевооблъчване в подкожния слой се окисляват холестерола и полиненаситените мастни киселини. Така се образуват канцерогенни свободни радикали. Холестерола се окислява при готвене /в присъствие на кислород и високи температури /. Най-много окислен холестерол съдържат яйцата на прах, мляко на прах, сметана на прах, пържени, дълго варени или дълго печени ястия.

Мазната храна при невегетарианците стимулира отделянето на повече жлъчка в червата. Жлъчния сок е богат на холестерол. Чревната флора на невегетарианеца има в изобилие вид бактерии превръщащи холестерола в естрогеноподобен канцероген. Това, заедно с дългото време за пасаж при бедната на влакнини храна на невегетарианеца, обяснява голямата честота на рака на дебелото черво при месоядците.

Полиненаситените мастни киселини се окисляват при гранясване. Никога да не се употребяват гранясали орехи, олио и т.н.

Рибата е богата на полиненаснтени мастни киселини. При готвене от двойните връзки се образуват свободни радикали.

Наднорменото тегло /прехранване с мазнини/ е предразположение за раково заболаване. Затлъстелите жени 10 пъти по-често боледуват от рак на матката, преди менопаузата затлъстелите жени 3 пъти по-често боледуват от рак на гърдата, а след менопаузата 12 пъти по-често от незатлъстелите. Болните от рак на гърдата, които намалят приема на животински мазнини, преживяват по-дълго.

При мишки, третирани с каменовъглен катран и богата на мазнини диета, злокачествените образувания се увеличили с 50% спрямо контролна група само на катран.

Броят на изядените яйца в живота е пряко свързан с риска от рак на яйчниците заради мазнините и холестерола в жълтъка. Голямата консумация на яйца, месо, мляко и сирене води до 3 пъти по-висока смъртност от рак на простатата и яйчниците в сравнение с умерената им употреба.

При преминаване на вегетарианска диета се намаляват нивата на пролактина в кръвта, а с това риска от рак на гърдата.

Недостига или прехранването с белтъци води до намаляване активността на Т-лимфоцитите и с това са рискови фактори за рак на бъбреци, черен дроб, панкреас, гърда, матка, дебело черво.

Нитратите и интригите използвани за запазване на колбасите са канцерогенни.

В пушените меса и риби се съдържат канцерогени. В един килограм месо печено на скара с въглища се съдържа бензопирен, колкото в 600 цигари.

диапозитив 12

Съдържащите голямо количество мазнини и белтъчини храни са канцерогенни. Ако не можете без месо ограничете го до малки количества бяло пилешко и риба с люспи. Намалете упоребата на ячни жълтъци до 2-3 седмично. Предпочитайте квасеното пред прясното мляко.

Предпазващата от рак диета е проста, но включва промяна в стила на живот и тук е трудното. Приложете я по-възможност изцяло от днес! Ако не можете, извършете промяната постепенно. Колкото по-пълно се придържате към представените диетични принципи, толкова по-голяма закрила срещу рак ще имате. Вкусът се възпитава и променя. С времето ще се наслаждавате все повече на здравословната храна.

Рискът от рак може да започне още в утробата

В опитите си да открият произхода на рака, учените търсят отговор още в периода на зародишното развитие, за да установят как фактори като теглото на новороденото, неговото хранене и физическа активност влияят върху риска от рак на гърдата при жените.

Макар че информацията е предварителна, връзките - сложни, а заключенията - експериментални, тези открития могат да обяснят дали ранният пубертет, възрастта на жената при нейната първа бременност, както и количеството на мазнини и калории в нейното ежедневно меню, оказват влияние върху риска от рак на гърдата.

" Въпреки че проучването е все още в начална фаза, се натрупват все повече доказателства, че периодите преди и скоро след раждането на детето, детството и периода на подрастване са много по-значими за риска от рак на гърдата, отколкото се е предполагало до сега.", казва д-р Карин Б. Мичълс, клиничен епидемиолог в Харвардското Медицинско Училище при Женската Болница в Бостън." Така както корените на сърдечните болести се крият в детството, така и ракът на гърдата не е просто заболяване на възрастните."

Например, съществува тясна връзка между количеството мазнини в менюто и големината на риска от рак на гърдата. В същност количеството мазнини, които консумира зрялата жена слабо се отразява на риска от рак на гърдата. Но ефектът от количеството на мазнините в менюто на детето обяснява защо японските жени, емигрирали в САЩ поддържат ниско ниво на риск от карцином на гърдата, докато рискът у техните дъщери и внучки, родени в САЩ, се доближава до този у бяла американска жена.

" Проучвания разкриват, че расовите фактори почти не влияят върху рака на гърдата, за разлика от фактори като околната среда и начина на живот, които са много по-важни.", твърди д-р Джаак Ф. Янсенс в скорошен брой на списание "Храненето Днес".

Д-р Янсенс, който изучава връзката между хормоните и рака на гърдата, предполага, че рискът от карцином може частично да зависи от начина на хранене на жената като дете, а дори и от храната, приемана от нейната майка по време на бременността-стойността на калориите и особено количеството на животинска мазнина.

Проучвания върху животни показват, че богатото на полиненаситени мазнини меню на майката може да увеличи податливостта на гръдната тъкан на зародиша към туморостимулиращия ефект на естерогените. Няколко проучвания при възрастните показват, че мононенаситените мазнини, като зехтина, са защитни.

Висококалоричното меню на американците благоприятства производството на естерогените, на които се дължи ранното настъпване на пубертета и на менстуалния цикъл и с които е свързан рискът от рак на гърдата.

Излагането на влиянието на защитни или вредни вещества скоро след раждането може да се окаже особено съдбоносно. Д-р Янсенс твърди, че новородените плъхове третирани с §ешз1ет-естероген, съдържащ се в соята, са по-малко податливи на карциногените, които предизвикват рак на гърдата. Той смята, че част от този ефект може да се дължи на влиянието на §еш5*еш върху нарастването на гръдната тъкан у новородените, което създава сруктури, по-малко податливи на рак.

Друг проблем, по който се изказва загриженост, е излагането на новородените на химикали от околната среда, които стимулират действието на естерогените. Например полихлорид бифенилите са слаби естерогени, които могат да се натрупват в телесните мазнини и да се предават на кърмачетата с майчиното мляко. Ефектът от тези химикали върху риска от рак на гърдата все още е неизвестен.

Ефектът от диетата за риска от рак на гърдата може да започне в утробата. Д-р Мичел, епидемиолог от Харварт, намира права връзка между теглото при раждане и по-късния риск от рак на гърдата: по голямо бебе - по-голям риск.

Освен това, детското напълняване, свързано с намалената физическа активност, допринася за по висок риск от карцином на гърдата. Затлъстяването и намалената физическа активност могат да увеличат нивото на естрогените в кръвта. Д-р Янсенс обяснява, че за да активират растежа на клетките, естрогените трябва да циркулират свободно в кръвния серум или да са свързани с албумин в серума. Естрогените, които са свързани с така наречения секс хормонсвързващ глобулин (S.Н.В.G.) не са биологично активни.

"Храненето може да причини промени във фракциите на естрогените, свързани със серумните протеини и така може да увеличава или намалява действието на естрогените в чувствителните прицелни органи, като женската гърда например" казва д-р Янсенс. "Плодовете и зеленчуците, както изглежда, увеличават S.Н.В.G. и по този начин представляват защита по отношение на естрогенната стимулация." Животинските мазнини, пише той, намаляват този глобулин и това увеличава количеството на естрогените, способни да стимулират растежа на тъканите.

"Високо калоричната диета, която е бедна на плодове и зеленчуци, може да предизвика ранен пубертет и улеснява естрогенното действие във високо чувствителните прицелни органи, като гърдата," споменава д-р Янсенс.

Високата физична активност не само подпомага отслабването и забавя пубертета, но забавя и първата менструация (менархе), ранното настъпване на която се свързва с завишен риск от карцином на млечната жлеза, свързан с по високото ниво на естрогените.

Има доказателства,че редовните физически упражнения, по специално в младостта, може да редуцира този риск.

Д-р Леели Бърнстейн, специалист по превантивна медицина в Университета в Южна Калифорния, в изследване на повече от 1000 жени открива, че пременопаузалните жени, които се занимават по три часа седмично с умерени физ. упражнения, имат 30 % по нисък риск от рак на гърдата, а тези които правят четири и повече часа упражнения всяка седмица имат 50 % по-малък риск.

Друго изследване показва, че жени, преживели овариектомия (премахване на яйчниците) около тридесет годишната си възраст и които не провеждат хормонозаместителна терапия имат до 75 % по-малък риск, отколкото жени, чиято менопауза е настъпила след 50-годишна възраст.

Д-р Малкълм Пайк, изследовател на хормоните от Лос Анжелис, казва в интервю, че японските жени с традиционно ниската на мазнини, висока на целулоза диета продуцират 25% по-малко естрадиол от Американските жени. Естродиолът е естроген, който е разглеждан като важен канцерогенен фактор при рака на гърдата.

"Ние можем да се избавим от 85% от рак на гърдата при американците, ако започнем с 10-годишните," казва д-р Пайк, "предпазвайки ги с ниска на мазнини, богата на целулоза диета, провеждайки физ. упражнения и запазвайки ги слаби."

Някои експерти твърдят, че азиатските жени са защитени от приемането през целия им живот на голямо количество соя с храната, която е богата на слабите растителени естрогени-изофлавони като genistein, които могат да блокират действието на собствените женски естрогени.

Други фактори, които изглежда намаляват риска от рак на гърдата са бременноста в ранна възраст и продължителното кърмене.

В заключение, повишената заболеваемост от рак на гърдата при американските жени, а така също в другите високо развити страни, до голяма степен се дължи на урбанизацията, водеща до застоял живот, хранене с високо калорийна храна, ранен пубертет, приемането на хормонозаместителна терапия, ранното прекъсване на кърменето. Особенно важно е и поведението на бременната за намаляване риска за развитие на рак на гърдата на детето от женски пол още в утробата, който би могъл да се развие в по-късната възраст.

диапозитив 13

Употреба на пресни плодове и зеленчуци, пресни покълнали семена, ядки в умерени количества.

Flavay ПЛЮС TM Допълнения Синергична Помощ за Мозъчна Функция, Внимание &

острота Свободните радикали са вторични продукти на

кислороден метаболизъм който може да повреди клетки и са между причините на много дегенеративни болести, особено болести асоциирани с състаряване. Те са също така асоцииран с състаряващия се процес. В нормалните биохимични реакции, кислородът често става неустойчив и граничещ молекули на окислява. Това е много подобно ръждясва на желязо. Тези неустойчиви кислородни атоми са наречени свободни радикали.

Кислородът е основата на всяко растение и живот на животното. Това е най-много важното изискване на всяка клетка в нашето тяло всяка секунда на ежедневно. Без него никаква енергия може да е реализирана от храната ние ядем. Тази енергия е основа на всички процеси на единственото тяло!

Докато както азотният окис е произведен в нормално количество, това е изгодно за тялото; азотният окис се бори с инфекция, туморни клетки на убийства , и стимулира заздравяване на рана. Но когато азотният окис е произведен в излишъка, причинява на мозъка най-лошо свободно радикално увреждане. В края на десетилетието, е доказано, че продукцията на азотен окис плюс намален имунитет и нервна система активност (често усилена от инфекция, наличието на токсин, или процеси на състаряването обработете) играе ключова роля в развитието на неврологични болести. Така, Flаvау ™антиоксидантите способностват за регулира азотният окис може дълбоко да помогне тялото имунизирано и мозъчни функции. (2)

Антиоксидантите са широки Група съчетания които унищожават единични кислородни молекули, също така наречени свободни радикали, в тялото, близо до. Те са съществен на добро здраве и са намерени естествено в широко разнообразие от храни и растения, включително много плодове и зеленчуци. Много антиоксиданти, или поединично или съчетани, също така достъпни като непосредствени хранителни приложения в плочицата или

мембранна форма Най-много обикновено използваните антиоксиданти са витаминния С, витаминния Е, и бета каротин. Други включват екстракт на гроздовото семе, витамин , селен, и соеnzyme Q10

С две думи, антиоксидантите унищожават свободни радикали в тялото. Научните занятия обявяват за действително ролята на антиоксиданти в предотвратяването на много болести. Многочислените епидемиологични занятия са показвали по-ниско показатели на рак и заболяване на сърцето в хората които ядат препоръчено количество плодове и зеленчуци. Много треви и лечебни растения са също така добри естествени източници на антиоксиданти. Тези включват моркови, домати, сладки тропически картофи, листати зеленчуци, боровинки, bilberries, beloba na ginko, чесън, и зелен чай, на име няколко. Неотдавнашното доказателство предлага този витаминен С, витаминния Е, и бета каротин да намали риска на някои ракове, заболяване на сърцето, катаракти, и щрихи.

Ликопен като средство в борбата с рака

от Каролин Кетчън

Ликопен е хранителна съставка, подложена на подробно разглеждане заради потенциалните си свойства да предпазва от рак. Ликопен представлява червен пигмент, който се съдържа в редица плодове и зеленчуци. Той придава характерните цветове на домати, грейпфрут, пъпеши, кайсии, папая и други. Ликопен е една от стотиците хранителни съставки, които принадлежат към групата на каротиноидите. Те се изследват подробно заради лечебните си свойства. Въпреки че е по-малко

познат от бета-каротина, ликопенът е момее би най-разпространеният каротиноид в нашето

дневно меню. Заради химичния си състав ликопенът се усвоява най-добре, когато се консумира заедно с мазнини. Например ликопен от доматите, сготвени с олио се усвоява по-добре от ликопен в пресните домати. Готвенето и консервирането на храните не унищожава съдържащия се в тях ликопен. Установено е, че задушените домати съдържат точно толкова ликопен, колкото и пресните.

Функция на ликопена в организма

Ликопенът и останалите каротиноиди са необходими за нормалния растеж и развитие на клетките, както и за тяхната специализация за изпълнение на различни функции в организма. Високо съдържание на каротиноиди има в черния дроб, надбъбречните жлези, простатата жлеза и тестисите.

Ликопен има почти два пъти по голям антиоксидантен потенциал от бета-каротините. Витамин Е може да засили антиоксидантната актвност на ликопена.

Ликопен и рак

В много проучванияе открита връзка между кръвното ниво на ликопена и канцерогенния риск. В едно проучване в Джон Хопкинс университет, индивиди с рак на панкреаса имат сигнификантно ниско ниво на ликопена, спрямо хора на същата възраст и пол, които нямат заболяване. Друго проучване на Чикагския

университет открива ниско ниво на ликопен в кръвта на жени с висок риск от рак на маточната шийка.

Доказателство, че ликопен може да спре растежа на туморните клетки е получено и при изследвания в лабораторни условия.

Изследователи от Университета в Берн съобщават, Че ЛИКОПен

заедно с витамин Е в нива подобни на тези намерени в тялото помагат спирането на растежа на човешки простатни туморни клетки в лабораторни уСЛОВИЯ. Израелски изследователи под ръководството на J. Levy откриват, че ликопен инхнбира растежа на

туморни клетки от ендометриум, млечна жлеза и бял дроб. Други изследователи откриват намаляване на риска от тумори на храносмилателния тракт свързано с приемане на доматени продукти или ликопен.

Доказателства за протекция на простатата

Ликопен е с висока концентрация в простатната жлеза и има доказателства за редукция на риска от рак на простатата при мъже,

които провеждат диета с храни, богати аллекопен. Изследователи под ръководството на Едуард Джиованнчи от Харвард открива, че приемането на ликопен се асоциира с нисък риск от рак на простатата, докато приемането на други каротиноиди не се свързва с намален риск. От друга страна, две изследвания от Англия и Канада, анализиращи диетата на мъжете, не откриват подобно

намаляване на риска от рак на простатата. Изследване в

Холандия не открива протективен ефект при доматите и техните продукти, но открива връзка с други зеленчуци с протективен ефект срещу простатния карценом. Количеството на ликопена консумиран чрез диетата може да бъде измерен в кръвта. Обаче връзка между кръвното ниво на ликопена я риска от рак на простатата не може да се докаже. Поради своята антиоксидазна активност, лнкопенът може да е от полза при други заболявания.

Европейско изследване открива 48% намаляване на риска от сърдечни заболявания при диета с високо съдържание на ликопен. Едно изследване, включващо приложение на ликопен от 15 милиграма на ден, открива увеличаване на активността на имунните клетки наречени Килъри (убийци). Те имат значение за унищожаване на чуждите клетки, в това число и на туморните клетки в човешкото тяло. Количеството на ликопен в доматите зависи от сорта им и от това доколко те са узряли. Израелска компания извлече от домати екстракт, богат на лвкопен и разнообразни мостри с витамин А, които се продават като Lik-О-Маtо. Използват се като източник на ликопен в много диети. В Харвардско изследване се посочва, че най-добра протекция срещу рака на простатата се постига при приемане на най-малко 6,5 милиграма ликопен на ден. Според изследването редовното приемане на готвена храна с доматено пюре и зехтин обезпечава оптималното ниво на ликопен в кръвта. Ролята на ликопена като антиоксидант и антиканцероген продължава да се изследва. Диетолозите преглеждат хранителните диети, характерни за Средиземноморието, съдържащи домати и зехтин, а също включващи дини, грейпфрут, кайсии, чушки и други плодове и зеленчуци и ги включват в някои специализирани диети.

Диапозитиж 14

Съдържание на ликопен в някои храни (на 100 грама):

Доматено пюре-150мг

Диня-41 мг

Кетчуп-10-13мг

Доматен сок-5мг

Розов грейпфрут-Змг

Домат1-4мг

Кайсия-0,01мг

Свободните Радикали правят на тялото това, което ръжда прави да ерозират. И често ръждясва латентен -отслабва структурата зле.

Flavау спира отслабването и синтезата на histamin, ключов фактор в повишението на възпламеняване; реакциите се асоциираха с статуси както васкуларни болести, алергия, и артрит.

Витамините и АНТИОКСИДАНТИТ. Как се освобождават Радикали?

Кислородът Е извънредно Реактивен.

Свободните радикали водят до клетъчно увреждане което запуска карцином, възпламеняване, артериално увреждане, по-слаба имунизирана система и състаряваме.

Свободните радикали са включени във всички процеси на изгарянето:

пушене

двигателите на вътрешното изгаряне в двигателните

АВТОМОбИЛИ които създават изтощават димове радиация

пържене или печене на жарава на храна

Химикалите способни на разоръжаване на свободни радикали са наречени Антиоксиданти..

от пресните плодове и зеленчуци блокират свободните радикали от окислението на ненаситените мазнини и образуването на нитрозамини от нитратите.

Вит. А - антиоксидант във вид на бета-каротин в моркови, кайсии, праскови, пъпеши, картофи, спанак.

Вит. С - мощен антиоксидант в цитрусови плодове, пъпеши, киви, домати, червени чушки, череши, ягоди.

Вит. Е - антиоксидант в листни зелени зеленчуци / салати /, пълноценни зърнени храни / Грахам /.

Елементите желязо и селен - антиоксиданти.

В мегадози селена и витамините А, Д, С са токсични.

диапозитив 15

Поне веднъж седмично да се употребяват зеле, броколи, карфиол или листни зелени зеленчуци / спанак, маруля /. Те съдържат

фитохимикали с антираково действие. Едни от тях са бензопиреназите, с които блокират бензопирена.

Влакнини - целулоза, пектин в ябълките ускоряват чревния пасаж. При невегетарианци той е средно 77 часа, а при вегетарианци - два пъти по кратък, средно 35 часа. Намалява се контактното време на канцерогените с лигавицата на дебелото черво. Влакнините свързват холестерола и жлъчните киселини и възпрепятстват резорбцията им.

Ягодите и доматите съдържат ликопени - намален риск от рак на панкреаса и простатата.

Бобовите и особено соята потискат развитието на рака на дебелото черво чрез протеазни инхибитори. Соята съдържа изофлавоноиди /фитоестрогени, фитохимикали / - защитни фактори спрямо рак на гърдата и простатата.

Развитието на рак на дебелото черво при опитни животни е било подтискано със сапонини и инозитолхексофосфат от соя.

За цитрусовите плодове, лука и чесъна също е доказано, че подтискат растежа на туморите.

Според СЗО вегетарианското хранене е алтернативно и безвредно. То доставя достатъчно белтъчини чрез бобови храни /соя /, черен хляб, маслини, ядки. Няма недостиг на желязо. Вит. В12 се доставя от жълтък и мляко.

диапозитив 16

При ранна диагноза - липса на метастази - ракът може да бъде излекуван.

диапозитив 17

Имунната система е подтисната при хроничен дистрес, Преди няколко години прочетох за група медицински изследователи, които изучават резултатите от стреса върху централната нервна система. Тяхното изследване включваше експеримент с две агнета. В първата част на експеримента им едно от агнетата било оставено само в кошарата. Електрически генератор бил съединен в няколко места за храна в кошарата. Когато агнето се приближавало към всяко едно от тези места в заграденото пространство, изследователите подавали към малкото агънце поток от електрически ток. Всеки път, когато се случвало това, агънцето потръпвало и хуквало към друга част на кошарата. То никога не се връщало на мястото, където веднъж е било ударено от тока. Това се повтаряло на всяко място за хранене, докато изплашеното агне не застанало треперещо в центъра на кошарата. То нямало накъде да бяга. Навсякъде имало токови удари. Напълно победено и изпълнено с безпокойство и стрес, агнето получило мозъчно сътресение.

Втората част от експеримента включвала братчето на първото агънце. Изследователите го взели и го сложили в същата кошара. Само че този път те сложили майка му заедно с него в кошарата. И то също било ударено с ток. Както своето братче, второто агънце също се свило конвулсивно и побягнало - само че то побягнало направо към майка си. То се сгушило до нея, докато тя нежно засумтяла нещо в ухото му. Не знам какво му е казала, но очевидно тя отново му е вдъхнала увереност, защото малкият ни приятел бързо се върнал точно на същото място, където първоначално бил ударен с тока. Изследователите повторили опита. Отново агънцето избягало при майка си. Тя отново засумтяла в ушенцето му и то отново се върнало на същото място. Това се случвало всеки път, докато за агънцето имало ориентир, при който да се връща след всеки шок, то е можело да се справи със стреса. То е било в състояние да се бори. Съботата е точно такъв ориентир. Както малкото агънце, бягащо към своята майка, ние можем да намерим мир и сигурност в Исус. Съботата е дворец във времето.

недоспиване, обездвижване, нерационално хранене, прехранване, недохранване, от някои медикаменти и др. Не подценявайте ролята на почивката и физическите упражнения на слънце и чист въздух.

Добрата имунна система предотвратява рака. Здравословния стил на живот поддържа имунната система и подпомага лечението при налично заболяване. Това означава по-добра преживяемост и качество на живота.

Д-р Петър Първанов

1 коментар:

ΑΝΩΝΗΜΟΣ каза...

Поздравления , Докторе !! Прекрасна и полезна статия !

Колега