понеделник, 9 април 2007 г.

Генно променени храни

Глава 17. Генно инженерство и генно изменени храни

Постиженията на генното инженерство (ГИ) бяха посрещнати с голям ентусиазъм от различни биотехнологични компании, учени и лаици. Застъпниците му твърдят, че с негова помощ успешно ще може да се изхрани увеличаващото се население на Земята. Но пропускат да отбележат, че всяка година се изхвърлят тонове храна, за да се поддържат изкуствено високи цени на пазарите, докато в същото време милиони хора умират от глад в развиващите се страни. Това показва, че засега проблемът е предимно икономически и политически, а не хранителен.
Напредъкът в изучаването и манипулирането на генетичния код както на човека, така и на различни животински и растителни видове и микроорганизми всъщност се явява една от големите заплахи за бъдещето на живота на нашата планета. При ГИ целенасочено се променя информацията, която носи ДНК на определен вид и се преминава междувидовата граница при прехвърлянето на гени. Това няма нищо общо с традиционните, прилагани от хилядолетия практики на кръстосване и създаване на нови сортове, които стават в рамките на един вид и между близки растителни или животински форми. В природата не съществува нормален механизъм, чрез който може да се прехвърлят например гени от скумрия на домат или от насекомо на картоф! Затова генно изменените храни са съвсем различни от тези, които сме свикнали да ядем от древността до наши дни. Самата техника на внедряването на генетичния материал не е напълно контролируема, а ефектът върху организма гостоприемник в далечен план е неизвестен и за него няма проучвания. Проф. Мае Уан-Хо от факултета по биология към Открития университет във Великобритания заявява: "Генното инженерство преминава отвъд конвенционалното развъждане и получаване на нови видове, като използва изкуствено създадени паразитни генни елементи, включително и вируси, като вектори, които носят и вкарват противоестествено гени в клетката." Всъщност в ГИ има много повече неясни въпроси и потенциални опасности, отколкото дори и само теоретично доказани ползи.
Нека проследим накратко как се развива този клон от науката.
През 60-те години биолозите откриват начини, чрез които да локализират и идентифицират отделните хромозоми и гени и да определят последователността на последните при подреждането им в ДНК. През 1973 г. в Йейлския университет в САЩ се провежда първият международен семинар по генно картиране. До 1986 г. вече са установени местата на 1500 гени в човешките хромозоми, а една година по-късно е обявено определянето на първата човешка генна карта. През 1987 г. Министерството на енергетиката на САЩ предлага да се започне амбициозен, спонсориран от правителството проект за определяне на последователността на всички 3 млрд. С, А, Т и С бази, които съставляват човешкия геном. Понастоящем стотици милиони долари се изразходват за проучване на ДНК на различни растителни и животински видове, и микроорганизми. Техниките, чрез които се манипулират гените, се усъвършенстват непрекъснато. С тяхна помощ вече сме свидетели на първите хибридни същества (химери) с генетичен материал от човешки и животински видове, като беше осъществено и клониране на бозайник. Само в САЩ има вече поне 1300 биотехнологични компании с почти 13 млрд. USD годишен приход и повече от 100 000 служители.
През 1983 г. Ралф Бринстър от Университета в Пенсилвания включва гените на човешкия растежен хормон в гените на миши ембриони. В резултат новото поколение мишки нарастват два пъти по-бързо и стават почти два пъти по-големи от нормалните. "Супермишките" вече трайно предават този човешки ген в своите поколения, които се развиват по същия начин. През 1984 г. учени в Англия съединяват в ембрионални клетки генетичен материал едновременно от овца и от коза - животински видове, които нямат генетично родство помежду си, вследствие на което на бял свят се появява ново същество.
През 1986 г. внедряват в генома на определен вид тютюн гените, които предизвикват излъчването на светлина от светулките. Резултатът е растение с фосфоресциращи листа. През 1993 г. американският учен Джери Хол клонира за първи път човешки ембрион, но това предизвиква огромно възмущение и опитите са прекратени (поне официално).
На 22 февруари 1997 г. беше съобщено за клонирането на първото млекопитаещо - една овца, наречена Доли. Това също разбуни духовете и предизвика много полемики за етичността на подобни експерименти.
Скоро след Доли се появи и втора клонирана: овца - Поли. Засега техниката по клониране на животни все още не дава напълно задоволителни резултати, защото се проявяват уродства в голям процент от случаите, но експериментите продължават. ГИ теоретично дава възможност за неограничено масово "производство по поръчка" на идентични копия от едно и също животно, неразличимо от оригинала.
Също през 1997 г. японски учени успяха да имплантират дори цяла човешка хромозома в генома на мишка и поколението й вече произвежда определени човешки антитела.
Морският свят също не е пощаден. Учени от университета "Джон Хопкинс" вече успешно са присадили гени, отговарящи за устойчивостта срещу студа от камбала (вид риба) на костур и пъстърва, за да могат последните да бъдат отглеждани и в значително по-студени води.
Много от усилията на ГИ са насочени към създаване на устойчиви на транспортиране и дълготрайно престояване по рафтовете на магазините плодове и зеленчуци, които да узряват по-бавно и да изглеждат лъскави и свежи. Това обаче не добавя нищо към хранителната им стойност, а точно обратното. В минната индустрия се правят опити с разработването на бактерии, които могат да заменят усилията на хората и машините при добиването на различни метали от руда. Например през 80-те години една компания съобщава за успешно сътворена бактерия, която в руди с ниско съдържание на мед произвежда ензим, чрез който "изяжда" солите в рудата, оставяйки почти чист метал. Британска фирма пък е създала бактериален щам, който произвежда пластмаса, и то с различни степени на еластичност. Други компании правят опити с внедряването на гени в ДНК на различни дървесни видове, за да растат по-бързо, да са издръжливи на болести, студ и суша, и да се увеличи количеството на целулоза в тях. Някои разчитат на биотехнологиите в недалечно бъдеще да бъдат ключов момент в пречистването на огромното количество токсични отпадъци от индустрията, които само за САЩ са повече от 200 млн. т годишно и тяхното обезвреждане изисква според изчисления около 1,3 трилиона USD.
В селското стопанство се цели създаването на "суперживотни", от които да се добиват по-големи количества вълна, мляко и месо. Работи се усилено и върху създаването чрез ГИ на животни, които да служат като биохимически и органни фабрики за производство на определени субстанции и медикаменти, както и за органи за присаждане на хора.
Има може би вече стотици ваксини и медикаменти, получени с помощта на ГИ като например ваксина за хепатит В, човешки инсулин, еритропоетин и др.
През декември 2000 г. британският парламент гласува закон, с който регламентира опитите за клониране с терапевтична цел. А на 26.01.2001 г. италианският лекар Северино Антинори, ръководещ международен изследователски екип, обяви, че до година и половина ще се появи първото клонирано бебе, като имало вече и двойки, готови да участват в експеримента. Тези събития предизвикват разбираемо вълнение и повдигат въпроси от морален, правен и хуманен характер.
Докъде може да стигне тази лудост и насилие над природата, продиктувани главно от стремеж за печалба и контрол, както и от псевдонаучна амбиция?
Съществува реалната опасност от появата във вече достатъчно отровената с отпадъци екосистема на Земята на десетки хиляди генно променени бактерии, вируси, растения и животни. По този начин може да се предизвика истински хаос в биосферата на планетата и да се стигне до тотално генетично замърсяване с непредвидими последствия. Сред научните среди има сериозна загриженост относно рисковете от използването на вируси като носители на генетичен материал за внедряването на различни гени в ДНК на растения и животни, което може да доведе до създаването на нови вируси и в резултат - непознати болести. Чрез ГИ в организма могат да се вкарат нововъзникнали опасни алергени и токсини с непредсказуем ефект. Д-р Майкъл Антонио, английски специалист по молекулярна патология, заявява: "Създаването чрез ГИ на растения и животни включва случайно въвеждане на изкуствени комбинации от генетичен материал от несвързани организми в ДНК на гостоприемника. Това води до нарушаване на генната матрица с непредвидими последствия. Неочакваното произвеждане на токсични вещества вече се наблюдава в генно изменените бактерии, дрожди, растения и животни, като проблемът остава неразпознат, докато не се проявят по-сериозни здравни проблеми и опасности... Освен това... може да минат години, преди да излезе наяве пълната токсичност."
През 1989 г. в САЩ избухва епидемия от нова болест, която поразява около 5000 души. Оказва се, че причина за това е хранителната добавка аминокиселината L-триптофан, произведена от бактерия по пътя на генното инженерство, при което се е получил нов силен токсин. В резултат поне 37 души са починали, а 1500 са останали с трайни увреждания.
Джо Каминс, професор емеритус по генетика в Университета на Западно Онтарио, казва: "Вероятно най-голямата опасност от генно манипулираните култури идва от внедряването в тях на модифицирани вируси и вирусни гени; генетичните рекомбинации могат да доведат до спонтанното възникване на нови, изключително болестотворни вируси. Например широко използваният мозаечен вирус по карфиола (присъстващ в генно променената соя и царевица, които днес се продават в супермаркетите на Великобритания) съдържа потенциално опасни гени. Той е много подобен на вируса на хепатит В и има сходство и с HIV-вируса. Изменените вируси биха могли да предизвикат глад чрез унищожаване на реколтата и много сериозни заболявания по хората и животните."
Друг проблем е, че изключително силните хербициди, към които се правят изкуствено устойчиви отглежданите култури, могат да доведат до изтласкването и унищожаването на други хармонично развиващи се от хилядолетия растителни и животински видове в дадени райони, което от своя страна да наруши екологичното равновесие. Някои фирми са разработили например определен вид тютюн чрез внедряване в генома му на гени от петуния, който го прави устойчив и към най-силните хербициди, използвани за унищожаване на плевели. Според много учени обаче съществува голяма опасност от обменяне на генетичен материал между самия тютюн и различни плевели чрез полените, и то на километри разстояние, което може да направи последните изключително устойчиви на всякакви хербициди и така те ще се разпространят бързо и безпрепятствено. За тяхното унищожаване впоследствие ще са необходими още повече и още по-токсични съединения.
Чрез ГИ се създават и растителни видове, които произвеждат по-силни собствени пестициди - непрекъснато и във всяка клетка! Това, освен че ще увеличи като цяло присъствието на пестициди в биосферата, означава, че всеки, който яде тези култури, ще приема и токсичните вещества, които се синтезират в тях.
Както ясно се вижда от изнесените дотук факти и мнения на специалисти, ГИ може да окаже непредвидим неблагоприятен ефект върху цялата природа, като увеличението на пестицидите и хербицидите в околната среда е само един от аспектите на това въздействие.
Някои компании, като Monsanto (производителят на нутрасуит), се опитват да внедрят в селското стопанство семена терминатори. Те са обработени по такъв начин, че растенията, развили се от тях, дават плод само веднъж. Това означава, че следващата година, за да могат да засеят, фермерите отново ще трябва да си купят от семената на същата фирма, която вече ще диктува условията. Това ще ги направи зависими от нея, а покрай тях и останалото население, което се изхранва благодарение на труда им. Появата на подобни генно променени суперсемена ще намали вътревидовото генетично разнообразие. Освен това съществува реалната възможност полени от съседни полета, засети с тези стерилни семена, да заразят нормалните и следващата година фермерите да открият с голямо закъснение, че част от посетите семена и от други култури също са станали стерилни. Като допълнение селските стопани ще бъдат принудени да закупуват и съответни хербициди, пестициди и изкуствени торове, предлагани им от същите фирми, защото без тях семената няма да дават очакваната реколта, която по принцип е дори по-слаба от досега добиваната от нормално отглежданите култури.
Очевидно е, че подобна обстановка лесно ще предизвика банкрут на много фермери и ще лиши от препитание тях и семействата им, а стопанствата им ще бъдат изкупени на безценица от големи компании. Съвсем ясно е, че това въобще не е начин да се подобри изхранването на света, а точно обратното.
Хоуп Шанд, директор по изследванията в Международната фондация за напредък в селското стопанство със седалище в САЩ, заявява: "Това е ужасно опасно. Половината от фермерите по света са бедни и зависят от семената, които са съхранили благодарение на собствените си умения, защото те не могат да си позволят да купуват нови всеки сезон. Тези бедни фермери отглеждат от 15 до 20% от световната реколта и хранят директно поне 1,4 млрд. души - 100 млн. в Латинска Америка, 300 млн. в Африка и 1 млрд. - в Азия. Престъпление е парите на американските данъкоплатци да отиват за развитието на тази нова технология."
Според Камила Монтесинос, агроном в намиращия се в Чили Център за образование и технология, "Това е неутронната бомба в селското стопанство... неморална технология, която ограбва фермерите... и трябва да се обяви за незаконна от правителството..." Различни компании вече са се насочили към подобно обработване на семената на ориза, пшеницата, соята и соргото (тропическо житно растение), имайки предвид огромния потенциален пазар на развиващите се страни.
ГИ може да отнеме препитанието на милиони хора по света.и по друг начин. Вече са създадени бактерии, които на място в контейнери произвеждат това, което се добива от съответните плантации с насаждения - например ванилия или масло от канола. Последното може да замести кокосовото масло, което дава 7% от общия приход на Филипините и осигурява работа на 21 млн. души, или около 30% от населението на страната.
Генно променена соя вече се съдържа в около 60% от соевите олио, брашно, лецитин и протеин, а обработена по същия начин царевица в около 50% от различните продукти, приготвени от нея и предлагани на американския пазар. Масово се продават под формата на различни хранителни продукти и генно модифицирани домати, тиква, картофи и др. А какво ли ще стане след още няколко години, ако хората не се осъзнаят и не спрат това безумие? Жадни за печалби компании ще тъпчат плодовете, зеленчуците и зърнените храни, които ядем, с купища разнородни гени от вируси, бактерии, насекоми и животни.
В щата Алабама в САЩ вече повече от три четвърти от памука по генноинженерен път е направен да бъде устойчив на различни насекоми. През 1996 г. във Флорида е "пуснат в експлоатация" генно създаден кърлеж унищожител, който да напада и изяжда различни видове червеи вредители по ягодите и други култури.
Веднъж вече произведени, генно променените организми стават част от нашата екосистема. Но за разлика от други видове замърсители, които могат да бъдат ограничени или да намалеят, с течение на времето гените се самовъзпроизвеждат и поставят в зловеща неизвестност бъдещите поколения и дори живота на Земята като цяло. Няма и никакъв план, който да предвижда как биха могли да се овладеят нещата в случай на нещастие и кой ще бъде държан под отговорност за последствията. Човечеството за пореден път се превръща в огромен изпитателен полигон, на които жадни за пари неморални индивиди ще изпробват своите нови "постижения" отново под девиза "за благото на хората".
Генното инженерство "може да бъде превърнато в смъртоносно оръжие, което да се насочи към унищожаването на определени етнически групи", се казва в обръщение на британските лекари. Според д-р Вивиан Нейтънсън, председателстваща комисията по наука и етика към Британската медицинска асоциация (ВМА): "Това е особено ужасяваща мисъл... Ние трябва да преценим факта, че има налице потенциал за страшно оръжие със значителна избираемост на поразяването. То би могло да се разпространява чрез газ, спрей или да бъде поставено във водоизточници... да убива, да прави хората безплодни или да причинява раждането на деца с малформации. Ако вие сте някъде диктатор и искате да се отървете от определена група хора от населението, която би се противопоставя... бихте могли да използвате това." Можете само да си представите какъв материал за "опити" вече имат военните, още повече след като сте се запознали с целия изложен в книгата материал.
Очевидно е, че в настоящия момент човечеството се явява напълно неподготвено за новите възможности, предизвикателства и рискове, които се появиха с развитието на науката през последния век и особено във втората му половина. За голямо съжаление технологичният напредък изпревари опасно духовния, а варварският манталитет на мнозина не е по-различен от този по времето на Римската империя. Това прави подобни достижения още по-застрашителни и злокобни. Една шепа транснационални компании, научноизследователски институти и правителства биха могли да държат патента върху гените на човешката раса, както и за хиляди микроорганизми, растения и животни, и да се разпореждат с тях. Така те могат да придобият безпрецедентна власт да диктуват условията, при които ще живеят бъдещите поколения!
Чрез своите адвокати компаниите се опитват да постигнат признанието храните получени чрез ГИ да бъдат наричат "органични" и на етикетите на хранителните продукти, в които те присъстват, да не се поставя надпис, показващ техния произход! Законодателството на САЩ например не задължава производителите да слагат етикети, на които е обозначено, че съответната храна е променена чрез генноинженерни техники, и по този начин допълнително се пренебрегва безопасността на обществото. И не само това - ако предприемат напълно нормални защитни мерки, страните, подписали споразумения със Световната търговска организация (СТО), могат да бъдат обвинени в незаконни практики, че поддържат по-високи органични стандарти, отколкото например САЩ! Американският представител Шарлийн Баршефски заявява на европейските лидери, че могат да очакват наказателни мерки, ако позволят грижата за собствените им местни интереси да попречи на американската търговия!
Много от хората, включени в уж независими консултантски правителствени бордове в САЩ, имат преки връзки с различни биотехнологични компании, т. е. те са материално заинтересовани от финансовото им благополучие. Може ли в такъв случай да разчитаме на безпристрастно мнение от тяхна страна?
Цинизма на някои от тези "съветници" можем да усетим в следния отговор: попитана какво мисли - трябва ли на човечеството да се даде избор да решава дали да яде храни, получени чрез ГИ или не Джанет Бейнбридж, председател на Консултантския комитет по нови храни и производствени процеси, отговаря, че не трябва, защото "повечето хора дори не знаят какво е това ген... понякога вие просто трябва да кажете на хората кое е най-доброто за тях." Европейската комисия е създала специална работна група към Европейската федерация по биотехнология, която да насърчава и допринася за "разбиране на биотехнологиите от обществеността". С други думи, да прокарва политиката на мултинационалните компании. Повече от ясно е, че е необходимо на обществото да бъде разяснена истинската същност на генното инженерство и опасностите, които крие за всички. От гледна точка на здравия разум е желателно да бъде постановена забрана върху производството на генно манипулираните Култури и продуктите, направени от тях, докато не се докаже безспорно чрез дълготрайни проучвания, че са безопасни. А всички храни, които вече са генно променени трябва да бъдат снабдени с етикети, на които това е отбелязано.

1 коментар:

sandhirstjackley каза...

El Cortez Casino & Hotel - Mapyro
› app › el-cortez-casino-hotel › app › el-cortez-casino-hotel El Cortez Casino & 당진 출장마사지 Hotel - Mapyro - - located on a map. 영천 출장샵 Download it now and explore. Download to 익산 출장마사지 your devices 김포 출장샵 devices 정읍 출장안마 windows pc, mac,ios and android!