вторник, 3 април 2007 г.

Относно желатина

http://www.mzgar.government.bg/NacSlujbi/NVMS/Naredbi/2003/Naredba%208.htm ........................ Глава трета ВЕТЕРИНАРНО-САНИТАРНИ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ПРОИЗВОДСТВО НА ЖЕЛАТИН ЗА ЧОВЕШКА КОНСУМАЦИЯ ............................... Раздел II Изисквания към суровините за производство на желатин за човешка консумация Чл. 18. (1) За производство на желатин за човешка консумация се използват: 1. кости; 2. кожа с косми и кожа без косми от преживни животни, отглеждани във ферми; 3. свинска кожа; 4. кожа от птици; 5. сухожилия; 6. кожа с косми и кожа без косми от дивеч; 7. кожа и кости от риба. (2) Не се допуска използването за производство на желатин на кости от преживни животни, които са родени, отглеждани или заклани в страни от категория 5. (3) Не се допуска използването за производство на желатин на кожа с косми и кожа без косми, подложени на процес на щавене. Чл. 19. (1) Суровините за производство на желатин по чл. 18, ал. 1, т. 1 - 5 трябва да са получени от животни, които са били заклани в кланица и чиито трупове са намерени като годни за човешка консумация при следкланичния преглед. (2) Кожа с косми и кожа без косми от дивеч се използват за производство на желатин, ако са получени от отстреляни животни, чиито трупове са намерени като годни за човешка консумация и отговарят на изискванията по чл. 34 - 40 от Наредба № 19 от 2002 г. за ветеринарно- санитарните изисквания към отстреляния дивеч и при производството и предлагането на пазара на месо от дивеч (ДВ, бр. 55 от 2002 г.). Чл. 20. (1) Суровините по чл. 18, ал. 1, т. 1 - 6 трябва да са получени в кланици, транжорни, месопреработвателни предприятия, предприятия за производство на месо от дивеч, предприятия за екстрахиране на мазнини, цехове за щавене на кожи, събирателни центрове, магазини за продажба на едро или помещения в близост до мястото на продажба, в които разфасоването и съхранението се извършват само с цел директна доставка до крайния консуматор. (2) Кожа и кости от риба се използват за производство на желатин само ако са получени в предприятия за производство на рибни продукти, които отговарят на изискванията по чл. 9 - 11 от Наредба № 10 от 2000 г. за ветеринарно-санитарните и хигиенните изисквания при производството и продажбата на рибни продукти. ................................... Раздел IV Изисквания при производство на желатин Чл. 24. (1) Не се допуска използването на суровини от преживни животни с произход от страни от категория 5 за производство на желатин с изключение на кожи от преживни животни. (2) При производството на желатин от костни материали от преживни животни, които са били родени, отглеждани и заклани в страни или райони от категория 4, костните материали преминават процес, който гарантира, че са напълно разбити и са преминали процес на екстрахиране на мазнините с гореща вода и са обработени с разредена солна киселина (с минимална концентрация 4 % и рН<1,5)>12,5) за период най-малко 20 дни със стерилизация при 130 - 140 ˜С за четири секунди или еквивалентен процес, одобрен от органите на НВМС; (3) Суровините, различни от тези по ал. 2, преминават обработка с основа или киселина, последвана от едно или няколко изплаквания, като рН последователно се коригира. Желатинът се отделя чрез термична обработка веднъж или няколко последователни пъти и се пречиства чрез филтрация и стерилизация. (4) След процесите по ал. 2 и 3 желатинът може да премине процес на сушене, а когато е необходимо - и пулверизация или напластяване. Чл. 25. При производството на желатин не се допуска използването на консервиращи вещества освен на SО (серен диоксид) и Н О (водороден 2 2 2пероксид). Чл. 26. (1) Всяка произведена партида желатин трябва да отговаря на изискванията, посочени в приложение № 2. (2) Изследването за микробиологични показатели и остатъци по приложение № 2 се извършва веднага след производството.

p.s.
1. Наредбата е отпаднала поради това, че вече в България се използват Еврорегламенти и директиви, но информацията е вярна.
2. Съществува и растителен заместител, но аз поне не съм го срещал на пазара.
3. Този,който най-често се използва в Бълагия е вносен и се добива от свински кожи.

Няма коментари: